Valerie (rechts) in de finale NJK floret schermen.
Valerie (rechts) in de finale NJK floret schermen. Foto: Tom Buijse

Buijse wint zilver op NK

10 juni 2019 om 17:22 Algemeen

Afgelopen weekend heeft Valerie Buijse (14 jaar, schermvereniging La Prime-Wageningen) deelgenomen aan het Nederlandse Jeugdkampioenschap schermen in Alkmaar. Daar streed op drie verschillende wapens –floret, degen en sabel– de gehele top van de Nederlandse schermjeugd om de landstitels in verschillende leeftijdscategorieën.

ALKMAAR - Op de eerste dag behaalde Valerie op floret in haar eigen categorie (U14-dames) een prachtige tweede plaats en zilveren medaille. Een dag later in een leeftijdscategorie hoger (U17) een mooie vijfde plaats.

Op zaterdag schermde Valerie een uitstekende voorronde met 100% winst. Alle vijf partijen werden met 5-0 en 5-1 gewonnen. Hiermee plaatste ze zich als eerste voor de eliminaties en mocht direct door naar de kwartfinale. Deze won ze overtuigend. De halve finale tegen Nienke de Jong van HollandSchermen-Alkmaar was erg spannend. Valerie wist een 1-4 achterstand om te buigen in een 15-12 overwinning. In de finale was Rachika Yoshimori (SchermAcademie Zair-Rotterdam) haar opponent. Deze werd helaas met 8-15 verloren. Zo eindigt Valerie haar eerste dag schermen met een tweede plaats, haar beste resultaat op een NJK tot nu toe.

Op de tweede dag kwam Valerie in actie bij de cadetten. In een sterk deelnemersveld waar de meeste opponenten tot wel drie jaar ouder zijn, lukte het haar weer een zeer goede voorronde te schermen en verloor ze maar één partij, met 4-5. Daarmee plaatste ze zich als derde van de vijftien voor de eliminaties. De eerste eliminatie werd eenvoudig gewonnen, maar in de kwartfinale was de twee jaar oudere Maria Jans Köhneke van Schermcentrum Amsterdam haar te sterk. Het resultaat een hele mooie vijfde plek.

Het NJK werd hiermee een prachtige afsluiting van het schermseizoen 2018-2019. Valerie kijkt terug op maar liefst elf podiumplaatsen in Nederland en buitenland.