Afbeelding
Foto: Annette Kempers

Een mooi zondagmiddagconcert van Toonkunstkoor Wageningen in de Junushoff

Algemeen

Door Cees Mobach

'Lieve Heer, voilà, nu is deze povere kleine mis klaar. Niet veel techniek, een beetje gevoel, dat is alles. Welnu, wees geprezen en gun mij het paradijs.' Deze woorden, doorspekt met de hem zo kenmerkende ironie en valse bescheidenheid, noteerde de Italiaanse componist Gioacchino Rossini in 1863 aan het einde van het manuscript van zijn Petite messe solennelle.                

WAGENINGEN - Het feestelijke karakter en de bijzondere bezetting van Rossini's 'kleine mis' maken dit werk tot een juweeltje onder de koorwerken. Het karakter van de muziek varieert van verstild en intens tot onstuimig en opgetogen. Dat had de nieuwe dirigent van Toonkunst Hans de Wilde goed begrepen. De koorklank was helder, kernachtig en temperamentvol. Die laatste eigenschap is bij een goede Rossini onontbeerlijk. Mark Toxopeus speelde een hoofdrol in deze bepaald niet kleine klus. Hij ontwikkelt zich tot een pianist met een grote reputatie. Virtuoze passages komen er bij hem met het grootste gemak uit. Dreigende uitglijders van koor of solisten schijnt hij te voorzien, hij vangt ze allemaal op. Die sturende rol vervult het harmonium bij Rossini niet, maar Elly Meyer kreeg in het Offertorium alle gelegenheid haar niet geringe muzikaliteit en techniek op dit zo ongewone concertinstrument te tonen. Dat gold evenzeer voor de vier voortreffelijke solisten, steeds op zoek naar een goede balans. Het Cum Sancto barstte bijkans uit zijn voegen, meteen door het publiek beloond met een open doekje. Door de lange solistische blokken moet het koor a.h.w. steeds opnieuw starten, wat niet altijd even zuiver lukte. The Fruit of Silence bestaat louter uit zeer langzaam in elkaar glijdende akkoorden. Homogeniteit en geduld zullen hier moeten leiden tot de evocatieve sfeer die Vasks' muziek zo kenmerken. Toonkunst kwam een heel eind, zij het dat op zuiverheid en gelijkheid af en toe wel iets viel af te dingen. Met een als toegift mooi gezongen Pater Noster van dezelfde componist mag Hans de Wilde met Toonkunst terugzien op een fraai najaarsconcert.                                                                                        
Gehoord : Toonkunst Wageningen o.l.v. Hans de Wilde, Deirde Angenent sopraan, Eva Kroon alt, Gabe Clark tenor, Bert vd Wetering bas, Mark Toxopeus piano, Elly Meyer harmonium.
Wilt u weten of zingen bij Toonkunst Wageningen iets voor u is, dan kunt u vrijblijvend deelnemen aan open repetities op de dinsdagen 30 oktober of 6 november. Voor aanmelden, zie onze website https://toonkunst-wageningen.nl

advertentie
advertentie