De Dolfijnen van de waterscouting,
De Dolfijnen van de waterscouting,

Wageningse verenigingen steken de handen uit de mouwen

17 oktober 2018 om 08:52 Algemeen

WAGENINGEN - Afgelopen weekend gingen zes verenigingen met Wageningen Schoon en de gemeente Wageningen de strijd aan tegen zwerfafval in de uiterwaarden en de plastic soep. Het weekendje leverde ruim 100 kg zwerfafval op.

Na een korte instructie trokken de deelnemende verenigingen (kanovereniging Bovenste Polder, waterscouting Musinga-Rijn, bewonersvereniging Veerweg, bewonersvereniging Wolfswaard, zwemvereniging De Rijn en watersportvereniging VADA) naar het aan hun toegewezen gebied. Daar aangekomen werd niet alleen genoten van het prachtige nazomerweer, maar werden ook de handen letterlijk uit de mouwen gestoken. Gewapend met een knijper en een zak raapten de enthousiaste deelnemers het ene na het andere ‘zwerfie’ van de grond en uit de afrasteringen. Op deze manier is het grootste deel van de uitwaarden in Wageningen schoongemaakt. Een van de deelnemers: “Met onze vereniging maken we gebruik van de rivier en van de uiterwaarden. Ik ben blij dat we er zelf aan bijgedragen hebben dat die nu een stuk schoner zijn.”

Jaarlijks blijft er in de uiterwaarden langs de Nederlandse rivieren veel zwerfvuil achter. Aangevoerd door de rivier, of achtergelaten door recreanten. Dit ziet er niet fraai uit, flora en fauna hebben hier onder te lijden en het draagt bij aan de plastic soep. In Wageningen zijn het hele jaar rond gelukkig veel mensen actief om de uiterwaarden geregeld schoon te houden. Voor veel andere ‘Rijngemeenten’ geldt dat niet, daar ligt in de uiterwaarden dan ook veel meer zwerfafval dan bij ons. Dat is Rijkswaterstaat en natuurbeschermingsorganisatie IVN een doorn in het oog. Daarom startten zij een project met als doel in één weekend een groot stuk van de rivieroever vrij te maken van zwerfafval. Dat leidde er toe dat afgelopen weekend in zeven gemeenten Rijnjutters actief waren.

Naast het opruimen van de oevers, vulden de Rijnjutters monitoringsformulieren in. Hiermee is belangrijke informatie verkregen over het aangetroffen afval en de belangrijkste veroorzakers. Deze informatie wordt gebruikt in een onderzoek naar zwerfafval langs een groot gedeelte van de Nederlandse rivierdelta. Uit de ingevulde monitoringsformulieren in Wageningen bleek dat er vooral plastic, glas en metaal aangetroffen werd; voor het grootste deel afkomstig van recreanten en dump van huishoudelijk afval.

advertentie
advertentie