Fiets vrijheidsroute

Algemeen

Op de fiets van de invasiestranden in Normandië naar Wageningen, de Stad der Bevrijding. Dat is het thema van ‘Spoor van de Vrijheid’, het boekje en de fietsroute Wageninger Roeland Janssen heeft gemaakt. Volgend jaar wil hij een fietskampeertocht langs de route organiseren.

WAGENINGEN - Janssen is zelf een fanatiek fietser. Menig zomervakantie brengt hij op het zadel door. Omdat het in 2019 75 jaar geleden is dat de bevrijding van Europa werd ingezet met de invasie in Normandië, wil Janssen in samenwerking met Europafietsers en Liberation Route Europe een fietskampeertocht organiseren. Dit moet plaatsvinden in de periode half augustus, half september, waarbij de stad Wageningen een centrale rol speelt bij de herdenkingen en ontmoetingen die onderweg plaatsvinden.

Het traject volgt het door Europafietsers uitgegeven fietsroutegids ‘Spoor van de Vrijheid’ waarbij de ‘Voie de la Liberté’ de rode draad vormt. Deze markering vormt het langste bevrijdingsmonument (1147 km), van de invasie-stranden in Normandië naar Bastogne met het Ardennen-offensief. De voorbereidingen voor de fietstocht van circa vijf weken zijn in volle gang. Janssen zoekt nog fiets-deelnemers voor het geheel of (week)delen, maar ook chauffeurs (met of zonder eigen auto) voor gemotoriseerde begeleiding.

Op dinsdag 27 november is er vanaf 19.30 uur een informatie-avond bij Peerenboom Fietsen, Lawickse Allee 5. Meer informatie via roelandjanssen@hetnet.nl en www.europafietsers.nl/fietsroutes/spoor-van-de-vrijheid.

advertentie
advertentie