Muziekdocenten Leonard Krijgsman, Rik Hemmes en Ali Hendriksen voor hun voormalige onderkomen 't Venster:
Muziekdocenten Leonard Krijgsman, Rik Hemmes en Ali Hendriksen voor hun voormalige onderkomen 't Venster: "De Steck wordt dé plek voor kunst en cultuur in Wageningen!" (foto: Jan Boer)

De Steck voor kunst en cultuur

7 november 2017 om 19:40 Algemeen

Na het faillissement van ‘t Venster zijn de docenten niet op hun gat gaan zitten. Om ervoor te zorgen, dat de creativiteit in Wageningen niet verloren gaat en dat de docenten elkaar versterken, is de vereniging De Steck opgericht. Zo kan men doorgaan met het leren bespelen van een muziekinstrument, kan men leren zingen, dansen en acteren en kan men beeldende technieken leren toepassen.

WAGENINGEN - De muziekdocenten Rik Helmes, Ali Hendriksen en Leonard Krijgsman hebben hun schouders stevig onder De Steck gezet (’sterk voor cultuur en kunst’). Rik Helmes legt uit: “Ik kan in mijn eentje een praktijk houden, maar door samen iets op te zetten, voorkom je versnippering. Veel docenten sluiten zich inmiddels bij ons aan. We zijn op zoek naar een geschikte plek, een broedplaats, waar we met elkaar creatief bezig kunnen zijn, samen dingen kunnen doen, samen iets organiseren, goed muziekonderwijs kunnen geven, theater en kunst maken.”

Rik Helmes is voorzitter, Ali Hendriksen doet de pr, Leonard Krijgsman is secretaris en Hans Vader penningmeester van De Steck. Ali Hendriksen: “Ik hoor van alle kanten, dat oud-docenten van ‘t Venster zich aansluiten, maar ook nieuwe docenten. Men wil samenwerken. Wij gaan er als De Steck flink tegenaan. We praten met de politiek, de wethouder, met iedereen. De betekenis van het woord Steck is meerduidig: een stek heeft groeikracht en we zoeken naar een nieuwe stek om te werken. Samen zijn we sterk, zeker wanneer we kunnen werken vanuit een verzamelgebouw, wel in Wageningen.” De docenten vinden Wageningen een fijne stad om les te geven: “Het is hier allemaal heel creatief! Alles wat je verzint, krijgt hier een poot aan de grond. Het sleutelwoord voor ons is: samenwerken, elkaar versterken. Dat hoeven niet alleen culturele partners te zijn. Leerlingen moeten ons weten te vinden.”

In juni was er een inspraakavond. Ali: “Daar stonden de neuzen allemaal dezelfde kant op. De gemeente moet ons wel faciliteren. Om het financieel allemaal mogelijk te kunnen maken, zou het fijn zijn dat andere partijen ook met ons meedenken.” De Steck kijkt naar een gebouw zoals het oude postkantoor aan het Plantsoen. Rik Helmes vervolgt: “We hebben inmiddels zo’n twintig leden, die zich bij ons hebben aangesloten.

De interesse in De Steck is heel groot. Iedereen past erin, voor iedereen is een plek in De Steck.” Men heeft inmiddels contact met de gemeente Wageningen. Ali: “Zo’n proces heeft tijd nodig.”

advertentie
advertentie