Steenhouwer Gert Jan van de Pol hakt een nieuwe plek voor de gedenksteen. Foto: B. Hermansz
Steenhouwer Gert Jan van de Pol hakt een nieuwe plek voor de gedenksteen. Foto: B. Hermansz Foto: B. Hermansz

Hertog van Gelre krijgt nieuwe steen

11 april 2017 om 18:49 Algemeen

WAGENINGEN - Toen de Historische Vereniging Oud Wageningen 25 jaar bestond, schonk zij de stad twee gedenkstenen met het handmerk van het geslacht Van Gelre, van de hertog, de eigenaar van de grond waar Wageningen op gesticht is. Sinds 1998 lagen de stenen in de Hoogstraat, een op de plek van de Nudepoort, en een op de plek van de Bergpoort. Die laatste kon het gewicht van een vrachtauto niet verdragen: de gedenksteen bij de Bergstraat is aan barrels.
Een doorn in het oog, vond niet alleen Oud Wageningen. Bovendien zouden de brokstukken een risico kunnen opleveren. Omdat de plaquette in de openbare ruimte ligt, is de gemeente daar verantwoordelijk voor. Dus toen Oud Wageningen daar aanklopte, werd er positief gereageerd.
Burgemeester Van Rumund zelf vond de kwestie belangrijk genoeg. In overleg met de vereniging besloot hij dat de steen op kosten van de gemeente vervangen zou worden. De plaquette zou een nieuwe, veiliger plek krijgen in de muur van de Bergpoortbrug, om opnieuw kapotrijden te voorkomen.
Op maandag 3 april was het zo ver. Om 9.00 uur arriveerde Gert Jan van de Pol van het Wagenings Natuursteenbedrijf met een nieuwe plaquette. Onder toeziend oog van Remco van Ahee van openbare werken en Hans van der Beek van Oud Wageningen hakte hij een groot gat in de brugmuur, waar uiteindelijk de nieuwe plaquette met tegellijm in aangebracht werd.

advertentie
advertentie