Wim wijst Ahmad Manoun de weg in Wageningen. Foto: Esther Meijer
Wim wijst Ahmad Manoun de weg in Wageningen. Foto: Esther Meijer

Wim Haver is maatje van een Syriër in Wageningen

15 november 2016 om 19:21 Algemeen

WAGENINGEN - Wim Haver is gemeenteraadslid van Groen Links Wageningen en al enige tijd actief voor Stichting Wageningen helpt Syrische vluchtelingen in Irbid (een stad in Jordanië). Begin dit jaar hoorde hij van het maatjesproject van Welkom in Wageningen. “Ik wilde ook graag een Syriër in mijn eigen stad helpen en ben vrijwilliger geworden.”

Welkom in Wageningen doet allerlei dingen om vluchtelingen op te vangen, een prettig verblijf te bieden en een welkom thuis te heten. Het maatjesproject is één van de initiatieven. Maatjes zijn mensen die nieuwe stadsgenoten wegwijs maken in Wageningen. “Het idee achter dit project sprak mij erg aan”, vertelt Wim Haver, “omdat wij via het andere project vluchtelingen nabij Syrië helpen leek het mij heel mooi om ook een vluchteling in Wageningen te ondersteunen. Vluchtelingenwerk regelt alle juridische zaken en in dit project gaat het juist om de sociale kant.”

Wim is maatje van Ahmad Manoun, een man uit Homs. Zijn vrouw en twee zoons, wonen nog in Syrië en wachten op gezinshereniging. “Ahmad kwam eind 2015 naar Nederland. Sinds maart is ons maatjescontact gestart. In het begin was communiceren erg lastig, want Ahmad sprak geen Engels en geen Nederlands. Toen zijn we via onze mobiele telefoons met behulp van Google Translate gaan praten. Daar konden we ons redelijk mee redden.” Wim is met Ahmad gaan fietsen in de omgeving, nam hem mee naar een buurtfeest. Ook kringloop Emmaus en Thuis zijn nu bekende plekken voor hem.

Ahmad kent de weg inmiddels in Wageningen, maar kijkt vooral uit naar de komst van zijn gezin dit najaar. Haver: “Ahmad leert Nederlands en heeft kennissen via Vluchtelingenwerk. Hij werkt vrijwillig bij een grafisch bedrijf en de fietsenwerkplaats van het Klussenatelier. Hij denkt mee over het Syrische feest dat onze stichting gaat organiseren. Wat we met het eten doen en de muziek. Zo wordt hij langzaamaan onderdeel van onze samenleving.”

Maatje zijn is voor Wim bevredigend. “Het is fijn om betrokken te zijn bij mensen in een moeilijk situatie en dat je kunt helpen. Ik doe dat voor een vluchteling, maar in principe verdient iedereen die dat nodig heeft, ondersteuning.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie