Minister Jeroen Dijsselbloem hielp mee, net als twee jaar geleden. Foto: Gert Budding
Minister Jeroen Dijsselbloem hielp mee, net als twee jaar geleden. Foto: Gert Budding

Natuurwerkdag goed bezocht

7 november 2016 om 22:09 Algemeen

Zaterdag 5 november was de landelijke Natuurwerkdag met knotten, zagen, knippen, hakken of maaien. Kasteelweide Grunsfoort op de grens van Renkum en Wageningen, onderdeel van het Renkums Beekdal werd afgelopen zaterdag vrijgemaakt van struiken, zodat er weer een open weide in het beekdal is.

WAGENINGEN - De Natuurwerkdag wordt elk jaar door het hele land georganiseerd. Dit jaar deden zo’n 14.000 mensen mee op 545 locaties. Ruim 50 vrijwilligers hielpen zaterdag mee op het terrein van landgoed Oranje Nassau’s Oord in het Renkums Beekdal. Laarzen waren wel nodig, want het is er nat. Zo’n nat beekdal is zeldzaam in Nederland. Er groeien langzamerhand steeds meer bijzondere planten in deze omgeving. Wageninger en minister Jeroen Dijsselbloem hielp mee, net als twee jaar geleden. Hij vindt natuur en landschap belangrijk en buiten bezig zijn is een welkome afleiding van zijn dagelijks werk. “Met werk in de natuur kan ik echt mijn hoofd leegmaken.” Hetzelfde geldt voor veel andere vrijwilligers. Hans Brons van Mooi Wageningen: “Ik vind het lekker om te doen. Weer eens iets anders dan kantoorwerk, heerlijk buiten en nog nuttig werk ook.”

De Grunsfoortweide is de plek waar tot 1870 kasteel Grunsfoort heeft gestaan. De Grunsfoortweide is nu een archeologisch rijksmonument.

Op de weide is de plek van het kasteel aangegeven. De opslag van bomen, struiken en boompjes op de weide werden weggesnoeid. Voor gereedschap, werkhandschoenen, koffie en thee en instructie werd gezorgd door de werkgroep van Landschapsbeheer Zuidwest Veluwe. Zij organiseren elke twee weken een werkdag in het landschap waarbij jong en oud kan komen meewerken.

Voorafgaand aan de werkdag was er een demonstratie schapen bijeen brengen met de hond. De schapen zijn de vaste bewoners van het terrein. Halverwege de dag werd er soep geserveerd, traditie bij de werkdagen. Na afloop kregen alle vrijwilligers een zakje bloembollen mee.

Vijftig vrijwilligers snoeiden zaterdag de struiken uit de Grunsfoortweide weg, zodat het natuurgebied open blijft. Zeldzame planten van het natte beekdal krijgen zo een kans zich er te vestigen. De schapen zorgen met hun grazen voor variatie in het terrein.
advertentie
advertentie