Harry Willemsen (links) en sponsor Marius Eimers van Schildersbedrijf Eimers zijn blij met de nieuwe speelkaarten.
Harry Willemsen (links) en sponsor Marius Eimers van Schildersbedrijf Eimers zijn blij met de nieuwe speelkaarten.

Bridgevereniging Sans Fumeurs koestert sociaal aspect

4 oktober 2016 om 11:50 Algemeen

WAGENINGEN - De Wageningse Bridgevereniging Sans Fumeurs bestaat 35 jaar. Tijd voor een feestje dus. Afgelopen zaterdag dineerden, dansten, borrelden en bridgeden leden. Ook presenteerde de club nieuwe speelkaarten.

Door Rick Praamstra

Voorzitter Harry Willemsen glundert. Leden zijn enthousiast over de dag, er is een gevarieerd programma en de club heeft er ongeveer 2500 sets speelkaarten bij. “Daar kunnen we weer vijftien jaar mee vooruit.” De speelkaarten zijn door zes bedrijven (Schildersbedrijf Eimers, Matthëus installatietechniek, De Patio, Bongers Verhuizingen, Geels en MTW Wageningen) gesponsord. Er zijn meer sets gemaakt, maar ongeveer tweeduizend sets worden verdeeld onder de honderdtwintig leden en de kaartsponsoren.


Willemsen klopt zichzelf niet op de borst over het jubileum. Hij beseft dat er genoeg sportverenigingen aan interne strubbelingen ten onder zijn gegaan. Het gevoel dat bij de gepensioneerde leraar overheerst is tevredenheid. “Het is een hele prestatie om zolang bij elkaar te zijn. Soms wrijft het binnen de club, maar wrijving zorgt voor glans.”


Leden van het eerste uur Tom Pape, Isabelle van Hasselt en Len Weldring vertellen in dancestudio MGDance wat hen zo boeit aan het bridgespel. Voor Pape is het de afwisseling. “Er zijn nooit twee spellen hetzelfde.” “Het is altijd spannend”, valt Weldring in. Alle drie de leden waarderen ook de moeilijkheid van het spel. “Het is een uitdaging voor mij om het meest uit een spel te halen”, zegt Van Hasselt. Voordat ze meer over het spel kunnen vertellen, wordt er geseind dat MGDance dichtgaat en het diner klaarstaat bij Partycentrum De Patio, tevens clubhuis van Sans Fumeurs.
Bee Tripple Gee speelt popklassiekers tijdens het diner en later op de avond. Het is er Sans Fumeurs veel aan gelegen dat leden zich thuis voelen bij de club. Het is de grootste bridgevereniging van Wageningen. Via beginnerslessen en vervolgcursussen is er hoop op nieuwe aanwas. Al wordt er door sommige leden best op hoog niveau gespeeld, de prestaties zijn niet het belangrijkste, vertelt Willemsen. “We spelen niet met het mes op tafel.”

Het sociale aspect is bij de Wageningse bridgeclub veel belangrijker. “We hebben best wat ouderen binnen onze vereniging. Die zijn soms alleenstaand. Het bridgen kan hen uit een isolement halen. Bridgen is zo’n enerverend spelletje. Het draait bij Sans Fumeurs om fijn met elkaar te spelen en elkaar te ontmoeten.”

advertentie
advertentie