Bart Rozemeijer ziet graag een sterker Wageningen.
Bart Rozemeijer ziet graag een sterker Wageningen. VVD

Bart Rozemeijer: “Het moet anders”

22 februari 2022 om 14:20 Gemeenteraadsverkiezingen

Gezonde financiën en een sterker Wageningen

WAGENINGEN Een sterker Wageningen. Dat is volgens Bart Rozemeijer, lijstrekker voor de VVD, waar zijn partij voor staat. “Er is de afgelopen acht jaar teveel gedacht in losse projecten. Maar als je echt een visie voor de stad wilt, moet je zaken aan elkaar koppelen. En bovenal moet je natuurlijk zorgen dat je de financiën op orde hebt.”

Volgens Rozemeijer wil de VVD na de verkiezingen dan ook graag deel uit maken van een nieuwe coalitie. “Wij willen daar absoluut onze verantwoordelijkheid in nemen, want er liggen grote uitdagingen te wachten. Zo moeten er 4.000 woningen gebouwd worden, waarvan 3.200 voor het jaar 2030. Je moet dus projecten als De Dreijen, Duivendaal en Compotex gaan versnellen. De energietransitie is ook belangrijk, maar daar willen we juist een realistisch tijdspad. Wageningen klimaatneutraal in 2030 is gelukkig al tien jaar doorgeschoven, maar zelfs dat is in onze ogen niet verantwoord. Wat wel moet gebeuren is meer aandacht voor preventie en isolatie. Verbreed bijvoorbeeld het al bestaande gemeentelijk energieloket om inwoners te ontzorgen. Ze zien op tegen alle rompslomp. De gemeente kan ze daar bij helpen.”

Bij alle plannen wil Rozemeijer wel dat de financiën van de gemeente gezond zijn. Daar maken wij ons grote zorgen over. “Incidentele inkomsten worden nu gekoppeld aan structurele uitgaven. Wij voorzien daarmee over een paar jaar grote problemen. Daarom willen wij niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Dat doe je als privépersoon thuis ook niet, dus moet je dat als gemeente ook niet willen.”

Vaak wordt de VVD gezien als autopartij, maar volgens Rozemeijer heeft zijn partij in Wageningen aandacht voor zowel vierwielers als tweewielers. “En zelf doe ik mijn boodschappen lopend met een karretje op wieltjes”, grapt hij. Om serieus verder te gaan: “De binnenstad van Wageningen moet goed bereikbaar zijn voor zowel auto’s als fietsen. Voor de fietsen zien wij graag goede en veilige stallingen. Dat kan op het Beuningplein, maar wij pleiten er daarnaast ook voor om de fietskelder van het gemeentehuis daar in het weekend voor te gebruiken. Met behulp van werkervaringsplaatsen kun je daar prima een bewaakte fietsenstalling van maken. Voor de auto willen wij op kortere termijn extra parkeren langs het Plantsoen mogelijk maken. Op de langere termijn willen we parkeren op centrale plekken realiseren. Bijvoorbeeld op het Compotex-terrein op de Costerweg en op de Gerdesstraat. Dat kan zowel verhoogd als ondergronds. Het belangrijkste is dat er iets gaat gebeuren. Wageningen gaat alleen maar groeien en we moeten die binnenstad aantrekkelijk en dus bereikbaar houden.”

Rozemeijer is sinds een jaar of tien actief in de Wageningse politiek. Hij werd er toe gezet door een cafébezoek met een voormalige buurman. “We spraken twee keer per jaar af in De Vlaamsche Reus. En zoals dat dan gaat, bespreek je allerlei problemen in de wereld, maar ook in Wageningen zelf. In die tijd speelde de discussie of het gemeentehuis verbouwd moest worden. Ik legde mijn buurman uit dat dat in mijn ogen anders moest. Die zei; ‘Dat moet je niet tegen mij vertellen, je moet de politiek in.’ Misschien als grapje bedoeld, maar het zette mij wel aan het denken. En ik besloot zijn advies op te volgen. Het mooiste van de lokale politiek vind ik dat ik terug kan doen voor de stad waar ik met mijn vrouw en kinderen sinds 1989 met heel veel plezier woon.”

advertentie
advertentie