Jori Lamboo kijkt hoe Stephan Elsing een notitieboek maakt. Kees van Welie heeft de zijne al klaar.
Jori Lamboo kijkt hoe Stephan Elsing een notitieboek maakt. Kees van Welie heeft de zijne al klaar. Kees Stap

Een nieuw notitieboek van oud papier

1 juni 2022 om 20:02 Overig

Duurzaam, sociaal en lokaal

WAGENINGEN Oud papier. We gooien het vaak zonder nadenken weg. Wel in de speciale papierbak, maar toch is het jammer. Het is namelijk soms best nog bruikbaar. Dat vond Jori Lamboo ook. Daarom maakt hij nu van eenzijdig bedrukt of geprint oud papier speciale notitieboeken. Mensen van Zideris helpen hem daarbij.

Jori Lamboo (23) is student Bedrijfs- en consumentenwetenschappen aan de WUR. Hij miste het praktische in zijn studie. “Het ondernemerschap paste in mijn ogen heel goed bij mij. Maar ik wist niet zo goed wat ik dan moest doen. Totdat ik in coronatijd online in contact kwam met andere studenten. Een van hen was Léon Polman. Hij was gestart met een initiatief om van oud papier notitieboeken te maken. En dat deed hij met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Ik wist meteen dat ik daar ook mee aan de slag wilde. Ik heb me aangesloten bij Green Side, het bedrijf dat Léon inmiddels met een aantal anderen was gestart. Nu mag ik me dus inderdaad ondernemer noemen.”

Een mooi idee is één ding, maar je moet het ook in de praktijk brengen. Jori pakte dat voortvarend aan. “Ondernemen is durven en doen. Dus ben ik op een ochtend brutaalweg naar alle Wageningse basisscholen gegaan om te vertellen dat ik graag hun oud papier wilde ophalen. Bij twee werd ik weggestuurd, dat kon ik helemaal begrijpen. Maar zeven scholen vonden het een fantastisch idee en wilden graag meewerken. Vervolgens heb ik contact opgenomen met Zideris. Ik wist dat zij op hun dagbestedingslocatie op de Gen. Foulkesweg, het oude Unitas, vaker samenwerken met bedrijven. Zij zagen het zitten om ook met mij in zee te gaan. Hun mensen maken nu de notitieboeken. Vervolgens moest ik natuurlijk ook klanten voor de boeken vinden. Ik heb daarvoor de gemeente en bedrijven benaderd en dat leverde de nodige bestellingen op. Voor particulieren zijn ze voor 3,95 euro te koop bij Imagine in de Bergstraat en Kado Lokaal in de Hoogstraat en via de webshop op onze site. Ik zoek nog meer lokale verkooppunten.”

Stephan Elsing en Kees van Welie zijn twee van de cliënten van Zideris die samenwerken met Jori. Zij doen dat met veel plezier. “We gaan samen met Jori de scholen langs om het papier op te halen. Lekker op de fiets met het papier in onze fietstassen. Dan snijden we het papier op A5 formaat, tellen vijftig blaadjes en vervolgens zetten we het boekje in elkaar. Het werk is niet echt moeilijk, maar je moet wel even nadenken wat je doet.”

Jori luistert met een grote glimlach naar Stephan en Kees. “Dit past precies bij de filosofie van Green Side; duurzaam, sociaal en lokaal. Ik vind het zo mooi dat ik heb besloten om mijn studie een half jaar stop te zetten om te kijken of ik fulltime ondernemer kan worden. Met Green Side hebben we namelijk nog tal van mooie ideeën. We maken nu ook enveloppen van oude posters. Vorige week zijn we een speciale crowdfunding gestart. Onze bestellingen lopen namelijk met pieken en dalen. Mensen kunnen via onze crowdfunding notitieboeken bestellen, maar ze weten dan niet wanneer we ze leveren. Op die manier kunnen onze voorraad op peil houden, maar krijgen jongens als Stephan en Kees het ook niet te druk.”

wwww.green-side.nl

advertentie
advertentie