Marten Mulder met een paar van zijn Wageningse iconen.
Marten Mulder met een paar van zijn Wageningse iconen. Kayla Mulder

Marten’s Wageningse iconen

24 mei 2022 om 22:43 Overig

Zeefdrukken van herkenbare plekken en gebouwen

WAGENINGEN De haven langs de Grebbedijk, Molen de Vlijt, de sterflats, de steenfabriek in de uiterwaarden, Hotel de Wereld. Stuk voor stuk herkenbare plekken en gebouwen. Marten Mulder maakte van een aantal van deze plekken zeefdrukken. Hij noemt ze ‘Wageningse Iconen’.

Sinds hij hier in 1987 kwam studeren is Marten gek op Wageningen. “We hebben hier een unieke omgeving met de rivier, de vallei en de bossen. Maar ook een lelijke sterflat of de bedrijven in de haven horen typisch bij de stad. In de loop der jaren heb ik een aardige hoeveelheid boeken met Wageningse afbeeldingen bemachtigd. Ik vind het leuk deze te verzamelen. Van daar uit ontstond de drang het Wageningen van nu op een unieke wijze te documenteren. Ik heb er voor gekozen om dat via zeefdrukken te doen. Ik experimenteer daarbij met kleurgebruik. Soms roep ik een wat surrealistisch gevoel op. Maar er zijn ook plaatjes die zich juist lenen voor een realistischer weergave.”

Met het zeefdrukken heeft Marten een oude liefde terug gevonden. “Begin jaren negentig heb ik al aan deze mooie techniek mogen proeven. Toen ik twee jaar geleden vanwege corona weinig werk meer had in de catering, heb ik het weer opgepakt. Het blijft een mooie ambachtelijke manier van kunst maken. Toen de zeefdrukruimte op de Wilde Wereld (waar ik vroeger ook gedrukt had) na het overlijden van Twan de Vos vrij kwam, hoefde ik niet lang na te denken. Sinds anderhalf jaar huur ik met twee anderen deze ruimte. We maken daar onze eigen zeefdrukken, maar we gaan er ook workshops geven. Ik hoop dat ik er in de toekomst mijn fulltime werk van kan maken.”

De Wageningse Iconen zijn tot eind deze maand te zien in Imagine aan de Bergstraat. Daar zijn ze ook te koop. “Ik maak ze in een beperkte oplage tussen de 14 en 20 stuks”, legt Marten uit. “Ze kosten tussen de 75 en 95 euro.” Het blijft trouwens niet bij deze serie. Voorlopig ga ik door, er zijn nog voldoende plekken die inspireren tot het maken van een unieke afdruk!”

wwww.zeefdrukmartenmulder.nl

advertentie
advertentie