Foto: Bart van aller
Foto: Bart van aller

Stadswapens Berg- en Nudepoort

WAGENINGEN - Exact op de zonovergoten 757e verjaardag van de vestingstad Wageningen legt meesterschilder Leo Scholten uit Huissen de laatste hand aan de ‘hermakinge’ van beide stadswapens uit 1710, die ooit de voormalige stadspoorten van de stad, de Nude- en Bergpoort sierden.

Het wapen ingemetseld op het 1969 gereconstrueerde rondeel Nudepoort bevat de tekst "Deus est fortitudo spesque nostra", wat staat voor "God is onze kracht en hoop". De tekst op het wapen, ingemetseld in het pand aan de Hoogstraat 109 luidt: "Vires Acquirit Eundo" ("Men wint al gaande aan kracht").

Volgens een toevallig ontdekte passage in een reisverslag van de Leidse uitgever en kaartenverzamelaar Mr. J.T. Bodel Nijenhuis, die in 1818 Wageningen aandeed, waren beide deviezen op dat moment echter omgekeerd aanwezig op beide poorten.

De beide wapenstenen, met een (vermiljoen)rood beladen schild en een rad van zilver(wit) werden in 2013 al een keer gerestaureerd, maar de rode verf was reeds verbleekt en is nu door Leo Scholten van een sterkere hoogglans verf voorzien zodat deze nu weersbestendiger zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden