Esther van der Zee van Welsaam en burgemeester Floor Vermeulen heten de gastgezinnen welkom
Esther van der Zee van Welsaam en burgemeester Floor Vermeulen heten de gastgezinnen welkom Welsaam

Enorme belangstelling voor informatiebijeenkomst gastgezinnen

Lokaal Deel je nieuws

Maandagavond 4 april was een drukke avond in de bblthk. Vele inwoners uit Wageningen namen de uitnodiging van Welsaam en de gemeente aan om informatie te krijgen over de opvang van mensen die zijn gevlucht uit Oekraïne. Zij luisterden o.a. naar burgemeester Floor Vermeulen, die zie dat “deze avond laat zien hoe groot de solidariteit van Wageningen is, daar ben ik ontzettend trots op.”, zei de burgemeester. Ook Masha Kirpichenko, die sinds enkele jaren in Wageningen woont en als vrijwilliger werkt bij Vluchtelingenwerk zei: “Het is zo indrukwekkend: de mensen die ik tegenkom hebben echt een ontzettend groot hart.”

In Wageningen kwam alle hulp heel snel op gang. De inventarisatie bij Welsaam van mensen die zich als gastgezin of vrijwilliger wilden inzetten, gebeurde razendsnel. En de vele aanmeldingen kwam ook heel snel binnen. “Het is echt bijzonder om te zien dat er zoveel inwoners zijn de bereid zijn mensen op te vangen”, zei de burgemeester.

De avond was bedoeld om informatie te geven aan de (potentiële) gastgezinnen. Om vragen te beantwoorden, want de informatie verandert snel, ook over de regelingen en voorzieningen. Er waren vragen over hoeveel Oekraïners we verwachten, over het matchen van de gezinnen met de mensen die zijn gevlucht, over de materialen die mensen eerst nodig hebben, zoals voedsel, kleding, persoonlijke verzorgingsproducten. Ook vroegen mensen natuurlijk of ze ondersteuning kunnen krijgen, bijvoorbeeld van een tolk of bij het organiseren van activiteiten voor mensen die zijn gevlucht.

Tijdens de informatiemarkt waren verschillende organisaties uit de stad aanwezig om te laten zien hoe zij gastgezinnen kunnen helpen. De Binnenstadswinkel, gemeente Wageningen, Kledingbank, Leger des Heils, Noodfonds, Speelgoedbank, Startpunt, Vluchtelingenwerk, Voedselbank, Welkom in Wageningen en de Woningstichting gaven uitleg.

Meer informatie over de avond en over Oekrainehulp in Wageningen is te vinden op welsaam.nl.