Cursus in het oudste voedselbos van Wageningen

7 juni 2023 om 13:31 Lokaal Deel je nieuws

Wist je dat middenin Wageningen een verborgen groene parel ligt? Dit voedselbos startte bijna 14 jaar geleden. We hebben het over voedselbos (eetbare bostuin) Pomonal, misschien wel het grootste en oudste buurtgroenproject van Wageningen, in het gemeentegroen van de wijk Pomona.

Dit park van één hectare was het laatst overgebleven stukje van de uitgestrekte boomgaarden die er vroeger groeiden. De uitdijende stad slokte er steeds meer op. De namen van de buurten Pomona en Boomgaarden herinneren ons hier nog aan. De fruitbomen die er nog wel stonden, waren inmiddels 80 à 100 jaar oud, maar het terrein was één groot braambos geworden. Zonde! Zo kwamen de bomen in de verdrukking, en kon niemand echt genieten van deze groene ruimte, de bloesems of het fruit.

Daar kwam verandering in op 9-9-2009. Bij een Transition Towns thema-avond over een “eetbare stad” en de landbouw van de toekomst, bracht oprichter en voedselbos-pionier Malika Cieremans een werkgroep bij elkaar met betrokken bewoners van omliggende buurten en de beheerder van het wijkcentrum. Samen met eco-hovenier Paul Paardekooper ontwikkelden Cieremans en haar werkgroep een ontwerpplan. Met ondersteuning van de gemeente kon de omvorming van overwoekerde oude boomgaard tot voedselbos snel van start gaan.

De eetbare bomen en struiken zijn verweven met de bestaande beplanting en de wilde overhoekjes van het park, waardoor het niet alleen een oase is voor de mensen - die er verkoeling, schoonheid, rust, een ontmoetingsplek of lekker snoepfruit vinden. Het is tegelijk een oase voor de natuur, met volop schuilplek en voedsel voor insecten, vogels en allerlei wilde planten.

Malika Cieremans heeft in de loop der jaren in Nederland en ver daarbuiten voedselbossen en eetbaar groen projecten ontworpen en opgestart, maar Wageningen is haar thuis. En voedselbos Pomonal is een favoriete locatie voor cursussen en inspiratiegesprekken.

Meer weten? Op vrijdag 23 en 30 juni is de eerstvolgende basiscursus. Naast het stads-voedselbos ga je dan ook naar voedselbossen in het bos (Het Voedselrijk in Bennekom) en op landbouwgrond (voedselbos Ketelbroek, Groesbeek, met Wouter van Eck). Of kom eens naar een rondleiding (in Bennekom). Lees er alles over op: www.circleecology.nl

advertentie
advertentie