Richard Folmer: "Ik verwerk persoonlijke zaken in mijn werk als foto's, munten, schelpen, verlichting en nog veel meer".
Richard Folmer: "Ik verwerk persoonlijke zaken in mijn werk als foto's, munten, schelpen, verlichting en nog veel meer". Jan Boer

Creatief werken met epoxy

6 februari 2024 om 11:42 Overig

WAGENINGEN –  Ook voor Richard Folmer was de coronatijd een moment in zijn leven, waarin hij met zijn creativiteit aan de slag ging. Stilzitten was er niet bij. Hij ontdekte al experimenterend de bijzondere mogelijkheden van epoxy: “Ik zocht een hobby; ik ontdekte epoxy en ik werd direct door het materiaal gegrepen!”

Door Jan Boer

Wat is epoxy? Het is een keiharde en taaie chemische kunsthars, die bestaat uit twee componenten, die in de juiste verhouding met elkaar gemengd moeten worden om ze goed te laten uitharden. Uitgeharde epoxy is veilig voor mens, dier en plant. Na uitharding is epoxy sterk en weer- en waterbestendig. Epoxy wordt onder andere gebruikt bij boten en bootreparaties, maar ook als basis van lijmen, harsen, verven en vloeren. Epoxy is erg sterk. Dit zorgt ervoor dat men steeds meer toepassingen vindt voor de stof. Epoxyvloeren zijn al langer populair bij bedrijven, omdat de vloeren slijtvast en waterdicht zijn. Ook in de privésfeer worden er steeds vaker gietvloeren van gemaakt. Voor Richard Folmer bleek het materiaal een uitdaging om er iets moois mee te maken. Creativiteit is iets persoonlijks; het borrelt wel of niet in je op. Het is in elk geval iets nieuws en origineel. Dat geldt in dit geval ook voor Richard Folmer. “Ik ben gaan zoeken naar materialen waarmee ik me kon uiten, want ik vind het fijn om creatief bezig te zijn. Zo kwam ik op het pad van epoxy, een kunststof die tijdens het verwerken soepel en vloeibaar is. Het geeft me heel veel rust, ik voel me er geweldig in! Uitgehard is epoxy mooi, weer- en waterbestendig. Ik ben er tafeltjes van gaan maken, maar ook creaties. Het ziet er dan uit als een glasplaat”, vertelt hij. Hij ging aan de slag met schilderdoeken, die hij verhardde met epoxy. Daarop bracht hij nieuwe lagen aan. Resultaat: bijzondere kunstwerken. “Ik experimenteerde richting alles wat ik tegenkwam en zag. Het leverde kunstwerken op, waar je blij van wordt en ook resultaten die als een herinnering functioneren bij bijvoorbeeld verdriet. Je kunt er zo heerlijk mee werken; de mogelijkheden van epoxy zijn eindeloos. Tijdens het maken ontstaan er onder je vingers verrassende effecten. Ook mijn dochter vindt het leuk en doet soms met me mee”, zegt een enthousiaste Richard Folmer. Hij verwerkt epoxy met schilderdoeken, kleurpigmenten, glitters en wat er voor zijn vingers komt. Richard heeft inmiddels tafels van epoxy gemaakt met gekleurde verlichting erin, die met een afstandsbediening bediend kan worden. “Ik hoor graag ideeën van mensen, want ik vind het leuk om mijn werk met anderen te delen. Ik verwerk persoonlijke zaken in mijn werk als foto’s, munten, schelpen en nog veel meer. Ik verwerk een uv-filter in het werk, zodat het nooit kan verkleuren. Tijdens het gieten van de epoxy geef ik met stokjes richting aan kleuren en motieven. Precies, netjes werken is een voorwaarde!” Enkele werken zijn te zien in KadoLokaal in de Hoogstraat. Informatie: richardfolmer9@hotmail.com of op Instagram: richard_epoxy_art.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie