Machiel Weistra is bezig het maximale uit zijn stand te halen.
Machiel Weistra is bezig het maximale uit zijn stand te halen. Gerben van Steenbergen

Dammers Wageningen op koers voor bronzen medaille: Jan Groenendijk schittert met instructieve partij

19 februari 2024 om 18:38 Overig

WAGENINGEN Het tiental is wat minder sterk dan vorig jaar. De resultaten zijn ook iets minder. Maar toch presteerde WSDV het opnieuw om op het erepodium te eindigen. Na de moeizaam bevochten 12-8 zegepraal op CTD Arnhem moet er – met alleen nog de uitwedstrijd tegen het grillige DIOS op het programma – wel een wonder gebeuren als de Wageningse topdamclub niet weer de bronzen medaille krijgt omgehangen. 

Jan Groenendijk zijn partij was weer even instructief als een lust voor het oog. Erik van de Weerdhof werd op een fraaie forcing getrakteerd, moest een schijf offeren en werd weg gecombineerd.

Zowel Niek Smeitink als Rik Twilhaar was alleen maar op remise uit , wat lukte want Heike Verheul en Emre Hageman kwamen er niet doorheen. Darya Tkachenko had een lastige middag tegen Hin Wong die met een halvehekstelling behoorlijk greep op de stand had. De invalster voor Johan Sterrenburg verdedigde zich echter optimaal en bereikte zelfs nog een gelijkwaardige remise. 

Machiel Weistra bleef tegen Leo Aliar geduldig de sterkste zetten spelen en wachten op zijn kans In het late middenspel haalde hij het maximale uit de stand en bereikte een gewonnen overmachtseindspel. 

TOPSCORE Het werd zelfs 9-3 toen ook Alexander Schwarzman zich weer deed gelden. De taaie Bart Terwijl stond de hele partij licht onder druk, miste in het eindspel de remise en kwam er vervolgens niet meer aan te pas. Schwarzman staat nu met achttien punten uit tien duels op het punt voor het eerst topscorer van de ereklasse te worden. 

Simon Harmsma maakte het bont, waarschijnlijk zelfs te bont. Peter Kort wist zich echter niet goed raad met al dat lekkers voorhanden en belandde in een lastig eindspel dat uiteindelijk niet meer te redden was. 

Luise Gabbert speelde een prima aanvalspartij tegen Thijs Gerritsen, een van de productiefste spelers van de ereklasse en miste zelfs een hoogstwaarschijnlijk winnende voortzetting. Nu werd haar centrum beslissend ingesnoerd. 

Ester van Muijen deed het uitstekend tegen Frerik Andriessen die vanuit zijn hekstelling naar de rand moest vluchten. Nederlands enige vrouwelijke profdammer moet ongetwijfeld ‘ergens’ gewonnen hebben gestaan. Na een mooi gambiet ging zij in tijdnood niet op z’n sterkste verder waarna ze nog in een dammeneindspel met een schijf minder belandde maar dat voor de Arnhemse kopman niet te winnen bleek.

Koos van Amerongen liet zijn voordeel wegebben en moest zelf na een slimmigheidje van zijn tegenstander knokken voor lijfsbehoud wat niet lukte. Hij moet onderweg de remise hebben gemist

Simon Harmsma (rechts) is hard op weg zijn KVO te gelde te maken.
advertentie
advertentie