Bijschrift: Alexander Schwarzman, samen met zijn vrouw en twee dochters het oorlogsgeweld in de Oekraïne ontvlucht, in een gezellig onderonsje met v.l.n.r. Ester van Muijen. Heike Verheul, Jan Groenendijk en Wim van Mourik.
Bijschrift: Alexander Schwarzman, samen met zijn vrouw en twee dochters het oorlogsgeweld in de Oekraïne ontvlucht, in een gezellig onderonsje met v.l.n.r. Ester van Muijen. Heike Verheul, Jan Groenendijk en Wim van Mourik. Marcel Monteba

WSDV veilig, net als Schwarzman

22 maart 2022 om 11:30 Overig

WAGENINGEN - Het belangrijkste nieuws voor WSDV was niet de 13-7 nederlaag tegen VBI Huissen en ook niet dat de Wageningse topdamclub het seizoen rustig bovenin de veilige middenmoot kan uitspelen. Wel dat ook Alexander Schwarzman in veiligheid is. De vijfvoudige oud-wereldkampioen is samen met zijn vrouw en twee dochters het oorlogsgeweld in het zuiden van de Oekraïne ontvlucht en verblijft nu tijdelijk in door WSDV geregelde woonruimte. Hetzelfde geldt trouwens voor Darya Tkachenko, de oud-wereldkampioene bij de vrouwen die WSDV 2 is komen versterken.

Met Schwarzman, maar zonder Johan Sterrenburg en Koos van Amerongen, werd in Huissen aangetreden tegen de (tijdelijke?) koploper in de ereklasse. Jan Groenendijk en Guntis Valneris maakten er allesbehalve een grootmeesterremise van. Het werd een fraaie, spannende en voor een gewone sterveling ondoorgrondelijke rekenstrijd die in evenwicht bleef. Marcel Monteba maakte tegen Alexander Baljakin al op de 23ste zet de beslissende fout, waarna hij met huid en haar werd verslonden.

Machiel Weistra was opnieuw niet echt tevreden, maar legde in een rommelige partij wel de sterke Odin Mol aan banden. Matthias de Kruijf en Wouter Ludwig gingen er beiden vol tegenaan. Het werd remise en daar mocht de WSDV’er het meest ontevreden over zijn. Invaller Bas van Berkel, bereikte met wat onorthodox maar sterk spel een prachtige stand tegen Toine Brouwers, die zijn toevlucht nam tot een groot dammeneindspel en daarin zijn opponent met een rondslag wist te verrassen. Voor Bas dus geen punt, maar wel de complimenten.

Heike Verheul nam Fred de Koning met een doorbraakcombinatie te pakken. In de afwerking ging het echter fout, maar bleek het na een tegencombinatie echter nog net remise. De vermoeide Alexander Schwarzman verloor een schijf tegen Gérard Jansen. Hij had na een tweede schijf te hebben prijs gegeven echter voldoende compensatie voor de remise. Het werden zelfs twee punten toen Jansen de tijd vergat en door de klok ging.

Met Ester van Muijen ging het na de opening bepaald niet naar wens, maar Johan Krajenbrink kon er niet van profiteren waardoor Neerlands enige vrouwelijke profdammer een mooie blauwe vermelding scoorde. Robert-Jan van Steenbergen belandde tegen Jos Stokkel in een moeilijk eindspel dat ‘ergens’ nog remise schijnt te zijn. Nu redde hij het net niet.

Invaller Wim van Mourik kwam met een klein nadeeltje uit de opening, maar verzette zich taai. Jasper Lemmen moest alle zeilen bijzetten om het klassiekje volledig naar zijn hand te zetten.

advertentie
advertentie