Het lukte Alexander Schwarzman niet Jan van Dijk beentje te lichten. Naast hem doet Johan Sterrenburg nieuwe energie op.
Het lukte Alexander Schwarzman niet Jan van Dijk beentje te lichten. Naast hem doet Johan Sterrenburg nieuwe energie op. Hans Kromhout

WSDV in veilige haven

22 februari 2022 om 13:34 Overig

WAGENINGEN Het kostte bloed, zweet en tranen, het was zenuwslopend en spannender dan spannend maar WSDV 1 bevindt zich nu wel in veilige haven. Of de 11-9 victorie van de Wageningse damelite tegen Witte van Moort verdiend was, deed even niet ter zake. Het resultaat telde en dat was een plaats in de veilige middenmoot.

Beide partijen deden aanvankelijk de deur op slot. Bij Heike Verheul sloeg nooit de vlam in de pan en dat gold ook voor Koos van Amerongen die tot een ‘vriendenremise’ kwam.

Alexander Schwarzman (de vlucht van Kiev naar Eindhoven ging op het laatste moment toch door) komt maar niet los. Een score van +1 hoort niet bij de status van vijfvoudig oud-wereldkampioen. NK-finalist Jan van Dijk counterde de doorbraak van de Russische grootmeester doeltreffend met remise als resultaat. 

Daartegenover stond dat de Westerhaarse kopman Marino Barkel zijn tanden stuk beet op de onverzettelijkheid van Ester van Muijen. Zij leek in een klassiekje in grote problemen te komen maar wist de verdediging knap toch op orde te houden wat haar een mooie blauwe vermelding opleverde.

Jan Groenendijk zette WSDV op voorsprong. Peter Hoopman rolde met zijn spierballen waar JG Superstar subtiele omsingelende bewegingen tegenover stelde. Na een serie krachtzetten, afgemaakt met een tactische finesse kon hij zich voor de tweede keer dit seizoen laten feliciteren. 

Johan Sterrenburg had vrijwel de hele partij licht voordeel maar meer ook niet. Marcel Monteba zette WSDV op rozen. Vrijwel vanaf de opening speelde hij de altijd zo vuurvaste Bert Aalberts van het bord. Het karwei werd via een ‘plakker’ naar dam bekwaam geklaard. Dat was 9-5 maar de buit was nog lang niet binnen. Matthias de Kruijf kon als eerste opgelucht adem halen. Zijn omsingeling werd aan flarden gespeeld en in een 4-om-4 werd ernstig voor zijn leven gevreesd. De Tukker koos echter niet voor de kansrijkste variant waardoor WSDV al één wedstrijdpunt binnen had. 

Machiel Weistra stond zeker niet minder maar moest in het late middenspel kunstgrepen uithalen om overeind te blijven. Dat lukte uiteindelijk nadat zijn tegenstander wel had verzuimd naar een hoogstwaarschijnlijk winnend overmachtseindspel af te stevenen: 11-7.

Alleen Robert-Jan van Steenbergen redde het niet en dat net nadat hij tegen Yuen Wong de remise voor het grijpen had. Na een spannend middenspel gingen beiden naar dam. WSDV’s penningmeester nam die van zijn opponent af maar speelde daarna te passief al schijnt het 4-om-2-eindspel ‘ergens’ nog remise te zijn geweest. 

advertentie
advertentie