Het debuut van Luise Gabbert in de ereklasse. Op dit moment heeft ze de remise nog binnen bereik. Links van haar probeert Alexander Schwarzman ijzer met handen te breken.
Het debuut van Luise Gabbert in de ereklasse. Op dit moment heeft ze de remise nog binnen bereik. Links van haar probeert Alexander Schwarzman ijzer met handen te breken. Marcel Monteba.

Onnodig grote nederlaag WSDV bij landskampioen

8 februari 2022 om 10:11 Overig

WAGENINGEN Er waren verzachtende omstandigheden. Captain Heike Verheul zat in het buitenland en Matthias de Kruijf was geveld door corona. En het tweede tiental speelde een belangrijke degradatiewedstrijd en moest worden ontzien. Waardoor WSDV uiteindelijk met de vijftienjarige Luise Gabbert en slechts negen spelers aantrad bij landskampioen Hijken, dat ook niet op z’n sterkst uitkwam. Maar dat de Wageningse damelite in Drenthe een onnodig grote 15-5 nederlaag leed had het voornamelijk aan zichzelf te wijten.

Robert-Jan van Steenbergen had de twijfelachtige eer tegen tegen Roel Boomstra te mogen spelen. De wereldkampioen zette al vanaf de opening druk en was als eerste uit. Marcel Monteba en Henk Kalk spelen meestal remise tegen elkaar. Ook nu, al ging dat niet zonder strijd. Ester van Muijen kwam uitstekend uit de opening. In haar zoektocht naar meer ging er het een en ander mis. Toen ze met een dubbeloffer te snel naar de remise wilde afwikkelen sloeg grootmeester Aleksej Domchev met een meerslagfinesse toe. Koos van Amerongen is een moeilijk te kloppen dammer. Tegen Auke Scholma stond hij uitstekend toen hij in een tactisch grapje trapte wat hem een schijf een de partij kostte.

Luise Gabbert maakte een heel verdienstelijk debuut in de ereklasse. Grootmeester Martin Dolfing werd volwaardig partij geboden en moest lang,. heel lang vrezen dat het remise zou worden. In het late middenspel koos Luise echter voor de verkeerde variant en moest het nu met de complimenten van haar gerenommeerde tegenstander doen.

Johan Sterrenburg trof in Siep Buurke een oude bekende en trok daar – met zijn abstracte speelstijl – zijn voordeel uit. In een toch al betere stand sloeg hij met een versluierde combinatie naar dam beslissend toe.

Met kopmannen Jan Groenendijk en Alexander Schwarzman wil het dit seizoen maar niet vlotten. Beiden staan op de voor hun doen schamele score van +1. De Russische oud-wereldkampioen trof in Jan Ekke de Vries een opponent die goed ‘carotte’ kan spelen en ook nu kreeg hij wat hij wilde: remise derhalve. Jan Groenendijk trof in de weer van stal gehaalde Wouter Wolff ook een speler die niet in een leuke partij was geïnteresseerd. Desondanks kreeg JG Superstar groot, zo niet winnend voordeel. Hij miste evenwel zijn beste kans waarna Wolff knap overeind wist te blijven.

 Machiel Weistra kwam zeer gunstig uit de opening tegen de voor Hans Jansen (corona) ingevallen Rik Smit. Hij raakte echter de draad kwijt wat zelfs uitmondde in een zeer onwaarschijnlijke nederlaag. 

advertentie
advertentie