De weer van stal gehaalde Fred Ivens was als eerste uit.
De weer van stal gehaalde Fred Ivens was als eerste uit.

WSDV eindigt toch weer in linker rijtje

6 maart 2022 om 20:50 Overig

Er zijn nog twee wedstrijden te spelen maar het lijkt vrijwel zeker dat WSDV ook dit jaar weer in het linker rijtje zal eindigen. De zesde plaats is dit keer het hoogst haalbare voor de Wageningse damelite. Na een stroeve start werd resoluut met de staart afgerekend. Na Witte van Moort moest nu ook het tweede team van Van Stigt Thans eraan geloven, wat werd gerealiseerd met liefst drie vrouwen in het team (een unicum voor de ereklasse) en drie invallers. Het werd in Schiedam tegen de hekkensluiter nipt 11-9. 

Door de ontwikkelingen in Oekraïne zat de vijfvoudige oud-wereldkampioen Alexander Schwarzman vast in het land van zijn vrouw en ontbraken wegens corona Koos van Amerongen en Robert-Jan van Steenbergen. Darya Tkachenko, de oud-wereldkampioene bij de vrouwen, lukte het wel om vanuit gebombardeerde Kiev per trein in drie dagen naar ons land te komen. Zij verblijft thans in Duitsland.

De weer van stal gehaalde veteraan Fred Ivens (78) trof zijn oude strijdmakker Peter van der Stap met wie hij meer dan drie decennia lang om de Westlandse damtitel heeft gestreden. Nadat de spanningen waren verdwenen werd de vrede snel getekend. Darya Tkachenko schiep zich met een verrassend dubbelgambiet kansen maar Jeroen Kos vond de enige weg naar de remise. Ester van Muijen kampte met een zware linker vleugel. Toen ze de problemen had opgelost kwam er een gelijkwaardig klassiekje op het bord.

Subtiel 

WSDV kwam op voorsprong door Johan Sterrenburg die op zijn eigen wijze Walter Thoen met subtiele middelen van het bord zette. En het werd nóg mooier toen Matthias de Kruijf na een mislukte omsingeling dankbaar profiteerde van een .misrekening van Waldo Aliar. Ook de derde invaller, Wouter van Beek, deed van zich spreken. Hij kreeg veel (terrein)voordeel maar winst zat er niet in. 

Jan Groenendijk bereikte in een positiepartij niets tegen de Afrikaanse WK-finalist Christian Niami. Macbiel Weistra gaf Thomy Mbongo zo goed partij dat hij analytisch hoogstwaarschijnlijk zelfs gewonnen heeft gestaan. Nu werd hij verrast door een combinatie waarna er geen redden meer aan was.

 Echt spannend was de wedstrijd niet meer want captain Heike Verheul gaf de sterkste Afrikaan geen enkele kans op de winst. En bij Marcel Monteba was het na een sterke ‘tweede helft’ de vraag of hij zou gaan winnen of dat de stand toch nog remise was. Uiteindelijk wist Guido van den Berg nog een punt uit het vuur te slepen .

Foto: WSDV

Bijschrift: De weer van stal gehaalde Fred Ivens was als eerste uit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie