Invaller Jannes Kromhout (links) kwam ver maar, niet ver genoeg tegen Anton van Berkel. (Foto: Van Stigt Thans)
Invaller Jannes Kromhout (links) kwam ver maar, niet ver genoeg tegen Anton van Berkel. (Foto: Van Stigt Thans)

Dammers WSDV zijn weer terug in de werkelijkheid

Algemeen

De doelstelling van WSDV is een zesde of liever nog een vijfde plaats, maar in elk geval een plek in het linker rijtje. Na vijf van de elf ronden is die opzet nog steeds realistisch, al is het verschil tussen de top-vier en de rest levensgroot. Dat bleek ook in Schiedam waar nummer drie Van Stigt Thans probleemloos de klus klaarde. Drie overwinningen en zeven remises leverden een eindstand van 13-7 op.

WAGENINGEN - De Wageningse damelite moest tegen een legioen aan (groot)meesters opboksen, wat aanvankelijk wonderwel goed lukte. Rik Keurentjes deed wat hij moest doen en stopte oud-wereldkampioen Anatoli Gantwarg bekwaam af. Later zou ook Marcel Monteba de vervaarlijke Vadim Virny ook maar de illusie op winst ontnemen, want hij kwam nooit echt in gevaar. Het was de derde remise op rij van Monteba tegen het voormalige Russische wonderkind.

En Heike Verheul snoepte Poulidor van de damsport, bondscoach Rob Clerc dus, een punt af. Zij moest daarvoor wel alle reserves aanspreken en mocht niet mopperen dat Clerc een kansrijkere voortzetting miste. Intussen was de strijd wel zo’n beetje gestreden. Kersverse vader Michiel Kloosterziel zat aan een van de Wageningse kansborden, maar kwam er bij Frits Luteyn niet doorheen. Jan Groenendijk leek hard op weg eindelijk weer eens van Jitse Slump te winnen. JG Superstar had in dit duel der WK-gangers duidelijk voordeel, maar Slump rekende zich knap uit de problemen.

Johan Sterrenburg koos in een origineel duel tegen Casper Remeijer voor een verkeerd speelplan. Hij kwam een schijf op zijn linker vleugel tekort en ging daaraan langzaam maar zeker te gronde. Jannes Kromhout, invaller voor Ester van Muijen, had het lastig tegen Anton van Berkel maar kreeg na enig wapengekletter weer wat lucht. In het late middenspel ging het echter helemaal mis en zat Van Stigt Thans op rozen. Zeker toen Alexander Schwarzman een mooie positiepartij tegen Hein Meijer niet kon bekronen met winst, die in één zet haalbaar was. In stand met wederzijds vier schijven deden beiden het een keer fout, waarna de vrede werd getekend.

De derde nederlaag kwam op het conto van Matthias de Kruijf, die in het middenspel noodgedwongen puur op overleven uit was. Die opzet mislukte, want met ragfijn positiespel eigende Ron Heusdens zich de winst en de complimenten toe. Machiel Weistra was weer eens als laatste klaar. Positioneel en moreel was de jeugdwereldkampioen de winnaar, maar Jeroen Kos kon toch nog net het vege lijf redden.

advertentie
advertentie