Evertjan van Roekel schreef het boek over Kees Mulder.
Evertjan van Roekel schreef het boek over Kees Mulder. Kees Stap

Boek over Wageningse verzetsheld Kees Mulder

20 maart 2024 om 11:08 Overig

WAGENINGEN Stille kracht van het verzet in Wageningen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat is de ondertitel van het boek ‘De Rode Pimpernel’ dat historicus Evertjan van Roekel schreef over verzetsman Kees Mulder. Het boek vertelt het levensverhaal van Kees Mulder, maar het presenteert ook nieuwe feiten over het Wageningse verzet.
 

Evertjan van Roekel is in 1984 geboren in Wageningen. De oorlogsverhalen van zijn oma fascineerden hem als kind al. “Die hebben mijn interesse voor de Tweede Wereldoorlog aangewakkerd. Oma vertelde over de evacuaties in 1940 en 1944 en het leven in een bezette stad. En over haar achterneef Kees Mulder, die in de volksmond ‘Scheve Kees’ werd genoemd. Over zijn verzetsdaden werd met ontzag gesproken.”

Kees Mulder (1895-1965) was tijdens de Tweede Wereldoorlog onder zijn codenaam ‘De Rode Pimpernel’ een verzetsstrijder van het eerste uur, betrokken bij diverse verzetsactiviteiten. De bescheiden Mulder opereerde graag alleen, maar was als stille kracht van onschatbare waarde voor verschillende verzetsorganisaties. Hij was een spin in het web voor het faciliteren van onderduik. In zijn eigen woning had hij zeven Joodse onderduikers ondergebracht en in het Bennekomse bos- en heidegebied verzorgde hij een groep van meer dan honderd mensen. Onverschrokken verstopte Mulder neergestorte vliegtuigbemanningen in bezet gebied. Na het mislukken van Operatie Market Garden ondernam hij dwars door de frontlinies, met gevaar voor eigen leven, zeven boottochten over de Rijn om tientallen geallieerde militairen in veiligheid te brengen. Zijn verzetswerk werd door zowel de Britten als de Amerikanen erkend met de hoogst mogelijke onderscheidingen voor betoonde moed door burgers. In Nederland is Kees Mulder opvallend genoeg nooit onderscheiden. In Wageningen is na zijn overlijden wel een straat naar hem vernoemd.  

De verhalen van zijn oma en het relatief onbekende leven van Kees Mulder waren voor Evertjan van Roekel een belangrijke reden om het boek te maken. “In eerste instantie leek het een onmogelijke zoektocht te worden. Ik kon heel weinig materiaal vinden. Het was een puzzel met veel ontbrekende stukjes. Maar gaandeweg wist ik toch het nodige boven water te krijgen. Via een oproep in De Stad Wageningen raakte ik bijvoorbeeld in contact met de ruim 90-jarige Reintje van Ree die Kees Mulder in de jaren dertig leerde kennen. En het Amerikaanse archief voor de Medal of Freedom was verrassend bereid om mee te werken.” Een tweede drijfveer voor het boek is volgens Evertjan het vastleggen van getuigenissen die anders verloren zouden gaan. “Nu het bijna 80 jaar geleden is dat de oorlog eindigde, is het sowieso ‘laatste ronde, laatste kansen’ voor de verhalen uit eerste hand. Maar ook voor de verhalen uit de tweede lijn dreigen te verdwijnen.”

Morgen overhandigt Evertjan het eerste exemplaar van het boek aan burgemeester Floor Vermeulen. Daarna is het voor 29,95 euro te koop bij de boekhandel en de website van uitgeverij Van Ypenburg.

advertentie
advertentie