De Wageningse schooldirecteuren en wethouder Anne Janssen zijn blij met de nieuwe afspraken.
De Wageningse schooldirecteuren en wethouder Anne Janssen zijn blij met de nieuwe afspraken.

Weg met wachtlijsten scholen

26 maart 2024 om 19:14 Overig

WAGENINGEN Lange wachtlijsten en telefoontjes van bezorgde ouders of en wanneer er plek is voor hun kind. De twaalf basisscholen in Wageningen willen hier van af. Daarom hebben ze samen afspraken gemaakt. Ze gaan voortaan volgens dezelfde manier om met aanmeldingen en inschrijving op hun school. Ouders kunnen hun kinderen vanaf de dag van de derde verjaardag aanmelden voor de basisscholen.

Fred Berends is directeur van de G.J. van den Brinkschool. Volgens hem melden ouders kun kind soms al aan twee jaar voordat ze naar school mogen. “Ouders zijn bang dat er geen plek op de school van hun keuze is. Daarom melden ze de kinderen steeds eerder aan. Maar daarmee vissen ouders die hun kinderen later aanmelden vaak achter het net. Ook hadden veel scholen net wat andere regels, wat voor ouders ook onduidelijk was. Met alle scholen hebben we nu afgesproken dat we de regels gelijk maken, waardoor ouders precies weten waar ze aan toe zijn. Dat is fijn voor hen, maar ook voor ons. Het scheelt ons namelijk heeft wat administratief werk en telefoontjes van ouders die willen weten of ze aan de beurt zijn.”

De gemeente is volgens wethouder Anne Janssen blij met de samenwerking en afspraken van de scholen. “Alle ouders hebben op deze manier evenveel kans dat hun kind een plaats krijgt op de school van hun keuze.” De gemeente helpt de scholen door alle ouders een brief te sturen als hun kind 2½ jaar wordt. Hierin staat wat ze precies moeten doen om hun kind aan te melden. 

Ouders kunnen hun kind voortaan aanmelden vanaf de dag dat ze 3 jaar oud zijn. Niet eerder. Een kind krijgt voorrang op de school waar al broertjes of zusjes zitten. Na aanmelding zijn er twee mogelijkheden. Er is geen plek meer op deze school. Ouders moeten dan op een andere school aanmelden. Of er is wel plek. De school nodigt ouders dan uit voor een gesprek om kennis te maken. En om duidelijk te krijgen waar de onderwijsbehoeften van het kind liggen en of de school hierop aan kan sluiten.

Op www.wageningen.nl/aanmeldenbasisschool staat de procedure voor ouders en een overzicht van alle Wageningse basisscholen.

advertentie
advertentie