Op de achtergrond het Herdenkingsraam waar op 4 mei extra aandacht voor is.
Op de achtergrond het Herdenkingsraam waar op 4 mei extra aandacht voor is.

Herdenkingsexpo op 4 mei

10 april 2024 om 11:11 Overig

Dit jaar extra aandacht voor Herdenkingsraam

Door Kees Stap 

WAGENINGEN Sinds 2017 organiseert de lokale 4Meiwerkgroep een herdenkingsexpositie waar lokale, persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog zijn terug te vinden. De herdenkingsexpositie vertelt over het dagelijkse leven in de oorlog, over persoonlijke verhalen, het bombardement op de Sahara, de diefstal van het bevolkingsregister en nog meer. Dit jaar is er extra aandacht voor het Herdenkingsraam in de Grote Kerk.

Het Herdenkingsraam is op 5 mei 1987 onthuld door Koningin Beatrix. Het idee voor het raam kwam van Hendrika de Leeuw-Seine. Zij zag dat er in meerdere Nederlandse steden iets dergelijks was en vond dat het in de Stad der Bevrijding niet kon ontbreken. Er kwam een comité ‘Herdenkingsraam Bevrijding 1940-1945” met mevrouw De Leeuw als voorzitter. Het hoofddoel van het comité was om geld in te zamelen voor het raam. Uiteindelijk is er ruim 58.000 gulden opgehaald, waarmee het Herdenkingsraam daadwerkelijk gemaakt kon worden.

Het Herdenkingsraam is geplaatst aan de achterzijde van de Grote Kerk. Het is een glas-in-loodraam van 10 meter hoog en 3 meter breed, ontworpen door glazenier jonkheer Octave Van Nispen tot Pannerden. Het raam toont als centrale figuur een man met de Nederlandse driekleur, die de Duitse adelaar en Japanse zonneschijf aan zijn voeten vertrapt. Helemaal onderaan is een banderol geplaatst met de Latijnse tekst ‘Lucem Tuam da nobis Deus’(Licht dat ieders deel moge zijn, ook geestelijk.). Daarboven is een Nederlandse stad te zien die in brand staat. Het tafereel aan de rechter zijkant van de man verwijst naar de slag om de Grebbeberg (1940) en evacuatie van de Wageningers per rijnaken. Aan de andere zijde zijn symbolen te zien die verwijzen naar de Jodenvervolging (met de gele Jodenster) en de strijd in Nederlands-Indië (met de brug over de rivier de Kwai). Boven zijn hoofd is een erebegraafplaats te zien waarbij een groot kruis is geplaatst met de Latijnse tekst ‘Pro amices mortui, amices vivimus’ (Wij leven door in de harten van de vrienden voor wie wij stierven). Deze tekst is ook aangebracht op het monument op de Groesbeek Canadian War Cemetery. Daarboven een regenboog met centraal de vredesduif. Aan weerszijden van de duif zijn wapenschilden geplaatst, links het wapen van Wageningen en rechts het wapen van Batavia. Boven de duif het rijkswapen. Helemaal bovenin is een achtpuntige ster geplaatst.

Tijdens de herdenkingsexpositie gaat burgemeester Floor Vermeulen op zaterdag 4 mei om 12.30 uur samen met Jenny de Leeuw, dochter van de initiatiefneemster, een aantal banieren over het Herdenkingsraam onthullen. Martijn Adelmund gaat een gedicht over het Herdenkingsraam voordragen dat hij in zijn periode als stadsdichter heeft geschreven.

De herdenkingsexpositie is alleen op 4 mei gratis te bezichtigen in de Grote Kerk op de Markt, van 11.00 tot 18.00 uur en van 20.15 tot 21.30 uur.

advertentie
advertentie