Zo kwamen Wageningers cameraman Aloys Canters jarenlang tegen.
Zo kwamen Wageningers cameraman Aloys Canters jarenlang tegen.

Meneer Canters; een markante man

5 februari 2024 om 19:55 Overig

WAGENINGEN Als je het hebt over bekende Wageningers, dan komt al gauw de naam Aloys Canters naar boven. Wie kent hem niet. Jarenlang was hij eigenaar van feestartikelenwinkel Het Masker in de Vijzelstraat. Maar bovenal kwam je hem als fotograaf en filmer overal tegen in de stad. Een kleine collectie van zijn foto’s en enkele films zijn de komende maanden te zien in Museum De Casteelse Poort. Zaterdag was de 91-jarige Canters zelf een trotse aanwezige bij de opening.

Door Kees Stap

Aloys Canters is zijn officiële naam, maar veel mensen kennen hem beter als Lowie. Of als meneer Canters, want zo werd deze markante Wageninger door velen genoemd. Hij was stadsomroeper en inspreker bij raadsvergaderingen. Hij zette zich in voor zaken die hij belangrijk vond voor Wageningen, uiteenlopend van het behoud van De Wielewaag, tot bankjes in de Hoogstraat, het terugplaatsen van de herdenkingsramen in het verbouwde stadhuis en de viering van Koninginnedag en 5 mei. Canters heeft decennia lang de stad gefotografeerd en gefilmd. Alles wat met het koningshuis en de bevrijding te maken had legde hij vast. Maar ook het stadse leven, winkels, huizen, wijken, de renovatie, sloop en nieuwbouw. Vaak nam hij een trapje mee om een goed perspectief te krijgen. Hij stond aan de wieg van de Wageningse lokale TV. Onder de naam Canters TV maakte hij veel korte reportages van Wageningen. In 2021 ontving hij een koninklijke onderscheiding voor zijn inzet voor de stad.

Volgens Jan Schakel van Museum De Casteelse Poort is de expositie over Aloys Canters een mooie aanvulling op de grotere tentoonstelling met de foto’s van Rein Heij. “Hoewel ze qua professionaliteit enorm verschillen, hadden allebei een enorm hart voor de stad. We dachten dat de films van Canters een leuke tegenhanger van de foto’s van Heij zouden zijn. We ontdekten echter dat hij zelf veel moederbanden had vernietigd. Maar gelukkig heeft hij wel een enorm fotobestand van bijna 130.000 stuks achtergelaten bij de Historische Vereniging Oud-Wageningen en bij Jan Elsenaar en Hans Holleman. We hebben daar circa 100 foto’s uit geselecteerd over zijn gezin, zijn werk, zijn hobby’s en uiteraard over alles wat hij in Wageningen vastlegde. Ook laten we drie films zien. Een film over Wageningen die hij in de jaren negentig voor de VVV maakte, een interview van enkele jaren geleden met hem en zijn vrouw Bets en een film waarin dochter Yvonne, oud-burgemeester Geert van Rumund en collega filmer en fotograaf Jan Elsenaar over hem vertellen.”

De tentoonstelling ‘Aloys Canters: Een Wageninger met een groot hart voor de stad’ in Museum De Casteelse Poort is te zien t/m 7 april. www.casteelsepoort.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie