De organisatoren en de artiesten kijken uit naar de Vrijheidsmaaltijd op de Generaal Foulkesweg..
De organisatoren en de artiesten kijken uit naar de Vrijheidsmaaltijd op de Generaal Foulkesweg.. Masood Eslami

Op 5 mei vrijheid aan tafel

9 april 2024 om 18:37 Overig

WAGENINGEN Op Bevrijdingsdag is er dit jaar een nieuw evenement; de Vrijheidsmaaltijd. Aan misschien wel de langste tafel van Nederland van 300 meter staan heerlijk eten uit de wereldkeuken, muziek en cultuur centraal. Er is plek voor 790 gasten, symbolisch voor het koesteren van 79 jaar vrijheid.
 

Door Kees Stap

Wageningen45 presenteert de Vrijheidsmaaltijd in samenwerking met Food of Cultures, de bblthk, Hotel de Wereld en het Vrijheidskwartier. De Vrijheidsmaaltijd wordt mede mogelijk gemaakt door het VFonds en de Provincie Gelderland. Masood, Mahan en Mehrnoosh Eslami van Food of Cultures vertellen hoe het initiatief tot stand is gekomen: “Eind vorig jaar werden wij benaderd door Wageningen45 of we na het succes van Dinner on the Dike tijdens de Cultuurzomer iets dergelijks konden doen op 5 mei. Het idee sprak ons onmiddellijk aan, maar we wilden het dan wel samen doen met diverse partners in de stad. En we wilden dat naast het samen eten ook het thema vrijheid een belangrijke rol gaat spelen. Want 5 mei is niet alleen maar festival en bier drinken, maar ook vrede, vrijheid en veiligheid koesteren. Bijvoorbeeld met de Nationale Herdenking Capitulaties, Vrijheidsdefilé en nu met mooie gesprekken tijdens de Vrijheidsmaaltijd. Om dat gesprek met een brede doelgroep te faciliteren, stellen we 100 plekken ter beschikking voor bewoners van de AZC’s en minima in onze stad.”

Voor de Vrijheidsmaaltijd komen op de Generaal Foulkesweg na het defilé twee lange rijen tafels te staan. Food of Cultures zorgt voor een maaltijd met gerechten uit de wereldkeuken. Het nieuwe Vrijheidskwartier biedt een welkomstdrankje aan, Hotel de Wereld zorgt voor mobiele bars waar de gasten een drankje bij het eten kunnen halen. De bblthk zorgt voor gespreksstof rond het thema vrijheid.
Masood is ook druk bezig geweest om een cultureel tintje aan de Vrijheidsmaaltijd toe te voegen. “Er is akoestische muziek van diverse wereldmuzikanten. Bijvoorbeeld de Pakistaanse muzikant Moses met zijn band, het duo Sagor speelt sfeervolle muziek op de Zweedse nyckelharpa, De Trekvogels combineren traditionele muziek uit Nederland, met die uit Syrië, Koerdistan, Iran en Turkije. Dichters uit diverse landen komen dichten over vrijheid en uiteraard zal een van de Wageningse stadsdichter ook opwachting maken.” Ook kunstenaar Thea Vos draagt een steentje bij. Zij zorgt dat mensen op grote panelen hun vrijheidsboodschap kunnen schilderen. “Ik maak een opzet. Iedereen kan daar vervolgens zijn eigen interpretatie van vrijheid aan toevoegen. Ik hoop dat het eindresultaat na 5 mei een plekje vindt in bijvoorbeeld verzorgingshuizen of scholen, zodat de boodschap bewaard blijft.”

De Vrijheidsmaaltijd is op zondag 5 mei tussen 17.30 en 21.00 uur op de Gen. Foulkesweg tussen het 5 Mei plein en de Otto van Gelreweg. Bij slecht weer wordt de maaltijd verplaatst naar een binnenlocatie. Tickets voor de maaltijd kosten 15 euro. Er is keuze tussen vlees en veganistisch. Reserveren kan via www.foodofcultures.nl.

advertentie
advertentie