Chris Jansen, Maarten van Ooijen, Tanja Haseloop en Mark Rutte met het stripboek 'Vuur van de Vrijheid'.
Chris Jansen, Maarten van Ooijen, Tanja Haseloop en Mark Rutte met het stripboek 'Vuur van de Vrijheid'.

Toch weer oorlogsveteranen bij het defilé

19 maart 2024 om 11:51 Overig

WAGENINGEN Een vrijheidsmaaltijd, een kidsplein, een podium met soul, jazz en funk, een inhoudelijk programma in het Vrijheidskwartier (Visum Mundi) en een aangepaste route voor de Bevrijdingsvuurestafette. Dat zijn een aantal nieuwe onderdelen voor het herdenken op 4 mei en het vieren van de vrijheid op 5 mei.

Door Kees Stap

Chris Janssen, directeur van Wageningen45, is blij met alle vernieuwingen. Maar het is meest trots is hij op een traditie. “Dit jaar komen er toch weer zes tot acht Britse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en één Canadese veteraan naar Wageningen voor het defilé op 5 mei. Ze geven zelf aan dat ze er absoluut bij willen zijn vanwege de waardering die ze voelen van het publiek.”

Op het bureau zijn de voorbereidingen op 4 en 5 mei al volop aan de gang. “Dit jaar hebben we extra focus op positieve voorbeelden van medemenselijkheid”, legt Janssen uit. “Daar gaan we in de aanloop naar 4 en 5 mei veel meer over vertellen. Op 4 mei zelf gaan we tijdens de herdenking bij het monument op de Costerweg schermen plaatsen zodat het publiek de toespraken en de gedichten beter kan volgen. Aan het eind van de avond is er op het 5 Mei Plein weer het Vuur van de Vrijheid, dat ook live uitgezonden wordt op NPO 1. Na het ontsteken van het vuur start de Bevrijdingsvuurestafette. Meer dan 2100 lopers brengen het vuur dan naar 1/3e van de Nederlandse gemeenten. De route passen we dit jaar aan. De lopers komen vanaf Mainstage het centrum in, verzamelen zich op het 5 Mei Plein en gaan dan via de Gen. Foulkesweg de stad uit.”

Op 5 mei zijn er verspreid door de stad 15 podia met elk zijn eigen doelgroep. Janssen verklapt alvast twee namen die op zullen treden. “Dat zijn Rondé en Wende Snijders, zij is ambassadeur van de vrijheid. De overige namen gaan we de komende weken bekend maken. Op Straelenstoren komt een nieuw podium met soul, jazz en funk. En het is heel leuk dat het kidsplein weer terug is, dat komt nu langs het Wallenpad. In het Vrijheidskwartier (Visum Mundi) in de verbouwde aula komt een inhoudelijk programma met sprekers en theater. Ook nieuw is de vrijheidsmaaltijd die we samen met Food of Cultures, Vrijheidskwartier, bblthk en Hotel de Wereld organiseren. Op de Gen. Foulkesweg komen lange tafels te staan waaraan iedereen kan genieten van een heerlijke avondmaaltijd en toepasselijke artiesten en dichters.”

Wageningen45 is ook al bezig met de viering van 80 jaar bevrijding. En met de vraag hoe we na 2025 de vrijheid gaan herdenken, vieren en koesteren. In dat kader ging Janssen samen met Tanja Haseloop, de voorzitter van Wageningen45 op bezoek bij premier Mark Rutte en staatssecretaris Maarten van Ooijen. “In het Torentje vertelden we over onze toekomstplannen. En over het betrekken van nieuwe generaties, onder anderen met het educatieproject en stripboek ‘Het Vuur van de Vrijheid’.”

advertentie
advertentie