Chris Janssen (directeur Wageningen45).
Chris Janssen (directeur Wageningen45).

Wageningen draagt en omarmt het Bevrijdingsfestival

3 mei 2023 om 08:47 Overig

WAGENINGEN Lang durfde Chris Janssen, de directeur van Wageningen45 niet naar de weersvoorspellingen te kijken. “Als vrij toegankelijk evenement dat maar anderhalve dag duurt, zijn we extra kwetsbaar. We luiden nog niet de noodklok zoals andere Bevrijdingsfestivals, maar ook wij hebben te maken met steeds stijgende kosten.”

Volgens Chris is het Wageningse Bevrijdingsfestival uniek door de inzet van veel vrijwilligers en de lokale horeca. “Daarmee merk je hoe het leeft in de stad. Wageningen draagt en omarmt het festival. Bij de vrijwilligers zien we dit jaar weer veel oude bekenden terug. En de horeca investeert er veel in. Daarom is het ook voor hen fijn als het mooi weer is en ze een goede omzet kunnen draaien.”Veel activiteiten op 4 mei worden georganiseerd door de lokale 4 Meiwerkgroep. Voor Wageningen45 zelf begint het programma na de Stille Tocht en de twee minuten stilte. “Op het hoofdpodium bij het WICC begint dan het gratis toegankelijke Herdenkingsconcert”, vertelt Chris. Dit staat in het teken van medemenselijkheid. Natascha van Weezel vertelt het verhaal van haar Joodse grootouders die met moed en bluf de oorlog overleefden. Maar die op sleutelmomenten ook werden geholpen door volstrekt onbekenden. Een hoopgevend verhaal over die we allemaal het verschil kunnen maken voor elkaars vrijheid. Haar verhaal wordt muzikaal ingekleurd door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Het programma wordt in aanloop naar middernacht voortgezet op het 5 Meiplein met de Bevrijdingsvuurceremonie. Deze wordt live uitgezonden door de NOS, maar er is volgens Chris op het plein nu ook weer plaats voor publiek.
Het Bevrijdingsvuur wordt om middernacht ontstoken door burgemeester Floor Vermeulen samen met de 96-jarige Britse veterane Marie Scott. Zij werkte in de oorlog vanuit Engeland in de verbindingsdienst. Na het ontsteken brengen 1700 estafettelopers het vuur naar 90 gemeenten in alle uithoeken van het land. “Dat is meer dan een kwart van alle Nederlandse gemeenten. Het toont hoe het leeft in het hele land”, aldus Chris.Na een korte nachtrust begint het programma op 5 mei voor Wageningen45 al in de ochtenduren. “Dan brengen we vrijheidsmaaltijden langs de Wageningse verzorgingshuizen. We gaan heel bewust langs bij deze doelgroep die ons misschien wat lastiger bereikt.” Om 12.00 uur begint het programma voor het grote publiek. Op het 5 Meiplein start dan de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 met vaste onderdelen als de fly-past en de vlaggenceremonie. Aansluitend begint om 12.35 het Bevrijdingsdefilé. “Hoewel we al jaren denken dat er geen veteranen uit de Tweede Wereldoorlog meer komen, zijn er dit jaar toch weer 15 Britten aanwezig”, zegt Chris vol bewondering. “Samen met 1500 deelnemers, waaronder 100 Canadezen, krijgen zij ongetwijfeld weer een mooi eerbetoon.” Na afloop van het defilé, begint het programma op 15 podia door de hele stad. “Met voor elk wat wils”, legt Chris uit. “Twee podia op de Markt, een Kidsplein, dance in het Torckpark en muziek bij Hotel de Wereld, om maar een paar voorbeelden te noemen. Veel podia zijn geregeld door de lokale horeca waarvoor zij een groot compliment verdienen. Dat verdienen ze ook omdat ze meedoen met ons initiatief om voor een schonere stad op 5 mei. Bij je eerste drankje betaal je daarom 50 cent duurzaamheidstoeslag. Als je bij een volgende bestelling je beker inlevert, betaal je alleen je drankje. Na afloop krijg je die 50 cent niet terug, die gebruiken we voor het gescheiden inzamelen en verwerken van het plastic.”Wanneer zijn de herdenking en het Bevrijdingfestival voor Chris geslaagd? “Als de dagen rustig en positief zijn verlopen. Als de bezoekers positief huiswaarts gaan: met inspiratie om zelf het verschil voor vrijheid te kunnen maken. En als ze vervolgens denken; was het alvast maar 4 en 5 mei 2024!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie