Afbeelding
Jorrit Lousberg

Wageningen koestert de vrijheid

6 mei 2023 om 21:28 Overig

WAGENINGEN De vrijheidsboodschap is op Bevrijdingsdag breed verspreid vanuit Wageningen, stad der Bevrijding. Met de Nationale Herdenking Capitulaties 1945, het Bevrijdingsdefilé en het Bevrijdingsfestival Gelderland zijn zo’n 75.000 bezoekers uit heel Nederland samengekomen om de vrijheid te koesteren. Het Bevrijdingsvuur werd afgelopen nacht tijdens de Nationale Bevrijdingsvuurestafette door 1.700 lopers verspreid door heel Nederland. Zo is traditioneel de Vrijheid doorgegeven met de vlam die ons herinnert aan de waarde van vrede, vrijheid en veiligheid. 17 Britse WOII-veteranen gingen voor in het Bevrijdingsdefilé dat werd afgenomen op het 5 Mei Plein. Na het defilé barstte het Bevrijdingsfestival los met Goldband op MainStage. Ondanks de regen, die aan het einde van de middag plaats maakte voor de zon, genoten bezoekers van een feestelijk festival.
Met 15 podia verspreid door heel Wageningen had het Bevrijdingsfestival Gelderland een divers programma waarbij alle muziekgenres aan bod kwamen. De podia in de stad werden samen met lokale ondernemers vormgegeven, dat zorgde voor een programmering voor en door Wageningers. Op MainStage stonden bekende namen als Goldband, de Sven Hammond XL band, Roxeanne Hazes en $hirak. Aan het begin van het festival, om 14.00 uur, ging ook over Wageningen een fikse bui. Aan het einde van de middag brak de hemel open en maakte de regen plaats voor zon, waarmee een opgetogen stemming ontstond in de stad.

Tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 werd de bevrijding van Nederland herdacht. Hierbij waren staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat, de Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim, de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, professor Pieter van Vollenhoven, 8 militaire attachés en een tientallen WOII-veteranen aanwezig. Ook de ambassadeurs van de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië waren naar de Stad der Bevrijding gekomen. Aansluitend gingen de 17 Britse WOII-veteranen voorop in het Bevrijdingsdefilé met 1.500 deelnemers die hen volgde. In een eervolle parade trokken ze door Wageningen waar toeschouwers rijen dik langs de route hun eer bewezen.

Burgemeester Floor Vermeulen kijkt terug op een geslaagde Bevrijdingsdag 2023: “Ik zag vanochtend als vanouds veel toeschouwers bij het defilé van de dappere veteranen. En daarna een fantastisch bevrijdingsfeest waar maar weinigen zich hebben laten afschrikken door de regen. Het was een mooie, waardige en vooral heel erg feestelijke dag.”
“Het is goed dat juist in deze tijd oorlog op het Europese continent, er veel mensen bij elkaar komen in de Stad der Bevrijding om de vrijheidsboodschap te ondersteunen. Grote complimenten aan alle vrijwilligers, partners en de lokale horeca die het mogelijk maken om dit inhoudelijke programma aan een groot publiek te presenteren”, aldus Chris Janssen, directeur van Wageningen45
Over Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45)
Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel de Wereld, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Het bezorgde Wageningen de titel ‘Stad van de Vrijheid’. Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) heeft daardoor dé positie en kans om jaarlijks wereldwijde aandacht te vragen voor vrede, veiligheid en vrijheid. Al 78 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna vanzelfsprekend.
De oorlog in Oekraïne zorgt bij velen dat vrijheid heel voelbaar onder druk staat. Juist daarom is in het herdenken van strijd, het koesteren van de vrijheid én het vinden van verschilmakers belangrijker dan ooit! Met een impactvolle programmering van live-evenementen en online verbinding wil Wageningen45 zoveel mogelijk (jonge) mensen raken met de vrijheidsboodschap. Vrijheid: Jij maakt het verschil!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie