Het Oefenplein voor taal, rekenen en digitale vaardigheden met hulp van John (rechts) en Rick (links). Vrije inloop.
Het Oefenplein voor taal, rekenen en digitale vaardigheden met hulp van John (rechts) en Rick (links). Vrije inloop. Jan Boer

Eenvoudig oefenen in bblthk

11 april 2024 om 22:33 Overig

“Kom je er niet uit? Kom gerust met je vragen!”

Door Jan Boer

WAGENINGEN Het wordt volwassen Wageningers gemakkelijker gemaakt om hulp te zoeken wanneer ze met problemen rond taal of rekenen zitten, maar ook wanneer ze het moeilijk vinden met mobieltje, tablet of computer. 

Daarvoor is in de bblthk het Oefenplein ingericht. Daar zijn twee mensen aanwezig, die mensen willen helpen op taal- en rekengebied, maar ook digitaal: John van der Mast, computerman en vrijwilliger. Rick Breg is medewerker van de bblthk. John en Rick benadrukken, dat domme vragen op taal-, reken- en computergebied niet bestaan: “Nee! Kom je er niet uit? Kom gerust met je vragen deze kant op! Je hoeft je van tevoren niet aan te melden. Heb je toevallig een tablet, neem het mee. Ook je mobiele telefoon als je die hebt!”. Daarvoor is in de Wageningse bibliotheek (bblthk) het Oefenplein ingericht. Daar zijn twee mensen aanwezig, die iedereen ter zijde willen staan: John en Rick. John werkt ook in het Digitaalhuis in de bieb. De twee willen graag helpen: “Absoluut! Kom je er niet uit? Kom gerust met je vragen deze kant op! Je hoeft je van tevoren niet aan te melden of in te schrijven. Gewoon komen. Heb je toevallig een tablet of Ipad, neem het mee. Ook je mobiele telefoon als je die hebt!”. Hoe maak je een document op je computer? Hoe moet je werken met je Digid? John van de Mast: “Helaas is het zo dat de overheid en veel instanties de digitale vaardigheid van veel mensen zwaar overschatten. Dat maakt mensen soms onzeker. Kom maar gewoon hier, dan leren wij jou op een heldere manier hoe je daarmee om kunt gaan”. Rick Breg vult aan: “Met name in de coronatijd ontdekten we, dat veel mensen problemen hadden met inloggen en dat soort zaken. Dit Oefenplein biedt je op eenvoudige manier de gelegenheid om er handiger mee te worden. Hoe zit het met toeslagen en dat soort zaken, hoe pak je dat digitaal aan? Er staan hier zes laptops, maar als je het op je eigen laptop wilt leren: neem hem dan mee!” Het Oefenplein is nu een pilot. Als het goed draait wordt het officieel in gebruiken genomen en gaat het Oefenplein open wanneer de bblthk open is. Het is nu alleen nog op dinsdag (14-16u) en op vrijdag (10-12u).

advertentie
advertentie