Burgemeester Floor Vermeulen: "We hopen dat veel mensen uiting willen geven aan hun gevoelens in dit Vredesboek".
Burgemeester Floor Vermeulen: "We hopen dat veel mensen uiting willen geven aan hun gevoelens in dit Vredesboek". Jan Boer

Het Vredesboek nodigt je uit

16 november 2023 om 21:37 Overig

WAGENINGEN Kom je het stadhuis binnen, dan vind je naast het koffieapparaat om de hoek in de hal een tafel met daarop een boek: het Wageningse Vredesboek.

Dat ligt er klaar voor iedereen. Hier wordt men uitgenodigd om een persoonlijke gedachte de vrije loop te laten en deze neer te schrijven, een gedachte die anderen kan inspireren. Burgemeester Floor Vermeulen: “Er zijn momenteel vreselijke conflicten gaande in de wereld. Daar hoeft niet nog veel meer bij te komen en wat je nu ook weer ziet: het treft altijd onschuldige mensen, die de dupe zijn. Wij doorleven dat hier in Wageningen ook en we trekken ons dat aan. Deze conflicten mogen geen rol spelen in onze samenleving in die zin, dat ze tot verdeeldheid leiden”. Samen met Ward van Beek, vicevoorzitter van Wageningen 45, schreef Vermeulen als eerste een persoonlijke gedachte in het Vredesboek. Hij hoopt, dat velen de weg naar het stadhuis weten te vinden om iets op te schrijven. Dat hoeft niet een uitgebreid verhaal te zijn, maar iets persoonlijks. Het Vredesboek is een gezamenlijk initiatief van de gemeente en Wageningen45. “Hier in onze stad leven mensen uit Oekraïne, Rusland, Israël, Gaza. Hoe kun je met elkaar die verbinding en de vrede met elkaar behouden in de stad? Die vredesboodschap, die kracht, moeten we met elkaar stevig overeind houden. Wat is een manier om uiting te geven aan het gevoel van onmacht? In dit Vredesboek kun je een boodschap kwijt waar een ander misschien zijn inspiratie uit haalt.” 

Ongestoord
Wageningers, die iets in het Vredesboek willen schrijven, kunnen dat in alle rust en ongestoord komen doen in de hal van het stadhuis. “Misschien kun je op deze manier een beetje je onmacht kwijt. Ik zat in de trein terug van Hongarije naar Nederland, toen ik hoorde van het conflict in Gaza en Israël. Alweer zo’n conflict, dacht ik toen. En vervolgens zijn we gaan denken waar mensen met hun gevoelens terecht kunnen. Het Vredesboek is laagdrempelig en anoniem. Je schrijft het op en gaat weer naar huis. Geef hier uiting aan je gevoelens. Ik ontmoet mensen in de stad, die zeer bezorgd zijn en die iets met hun gevoelens willen doen. Blijf alsjeblieft op een positieve manier met elkaar in gesprek en heb steeds respect voor elkaars mening. Ik hoop, dat mensen hier positief met elkaar over in gesprek gaan”, aldus Vermeulen.

Verbinden
Hij hoopt, dat er niets tussen de mensen komt te staan: “Nee, geen verdriet of haat, maar het moet ons verbinden om samen richting vrede met elkaar te blijven kijken. Nee, ik hoop vurig, dat de ellende in Wageningen niet tussen de mensen komt te staan en dat Arabieren en Joden zich hier volkomen veilig zullen blijven voelen. In Wageningen heeft de geschiedenis laten zien wat oorlog en geweld voor een samenleving kan betekenen. We zijn niet voor niets de Stad der Bevrijding. Wageningen 45 is de organisatie, die de boodschap van vrede wil uitdragen. Laten we op Wageningse schaal proberen om elkaar de ruimte te geven en elkaar steeds in de ogen te blijven kijken”.

Jan Boer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie