Sita Hes, Annemarie Elbers, Jan Verwoert en Jan Boer.
Sita Hes, Annemarie Elbers, Jan Verwoert en Jan Boer. Guy Ackermans

Als je trouwt in Wageningen..

31 mei 2023 om 12:42 Overig

WAGENINGEN Trouwen speelt nog altijd een grote rol in het leven van veel mensen. Men kiest op diverse manieren voor een vorm van samen door het leven gaan. Het huwelijk is daar nog steeds eentje van. Vraag dat maar aan Jan Verwoert, tot voor kort hoofd Publiekszaken van de gemeente Wageningen. 

Tot zijn pensionering heeft hij ruim veertienhonderd (!) huwelijken gesloten en partnerschappen geregistreerd, een deel daarvan gratis. Jan heeft een uitgesproken mening over trouwen in Wageningen: “Ik denk dat Wageningen een mooie stad is om je huwelijk te sluiten. Alle in Wageningen werkzame buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand (babs) zien het voltrekken van een huwelijk of het registreren van een partnerschap als een bijzondere gebeurtenis en een cadeautje om dit te mogen doen. 

Alle trouwambtenaren bereiden een trouwplechtigheid altijd in overleg met het bruidspaar voor, daarbij wordt er volop rekening gehouden met de wensen van het bruidspaar. In de trouwzaal kun je met ongeveer veertig mensen terecht. Gunstig in de Wageningse situatie is ook dat je hier verschillende mogelijkheden hebt: diverse trouwlocaties, zowel binnen als buiten, keus genoeg. Ze staan vermeld op de website van de gemeente. Waar je ook naar op zoek bent, de kans is groot dat je hier een geschikte locatie vindt, bijvoorbeeld het Belmonte Arboretum, Arboretumkerk, de Blaauwe Kamer, hotel De Wageningsche Berg, Wagenings Wijngoed, hotel de Wereld of café Onder de Linden. 

OVERAL Eigenlijk kun je hier overàl trouwen, zo lang het maar een openbare locatie is. Dat kan bijvoorbeeld ook in een café zijn. Mensen zijn meestal gevoelig voor een bepaalde locatie. Trouwen heeft vaak te maken met waar je roots hebben gelegen”. 

Verwoert vertelt over bijzondere huwelijken, die hij in de voorbije zesendertig jaar gesloten heeft: “Jonge en oude stellen, homo’s en lesbiennes, maar helaas ook ernstig zieke en stervende mensen. Maar als de voltrekking van het huwelijk je laatste wens is, kan ook zo’n huwelijksvoltrekking je een bepaalde voldoening geven en is ook dit mooi om te doen. Zoiets vergeet je nooit meer”. Zo blijft hem het huwelijk bij, dat een vrouw terminaal was en die in haar ziekbed het ja-woord aan haar man gaf, die naast haar in bed lag. Zij voelde zich op dat moment zó gelukkig… Enkele dagen later is ze overleden: “Ondanks het droevige van dit gebeuren was het toch ook heel mooi. Ik voel nog steeds die band met haar”, zegt Jan Verwoert. 

De Wageningse trouwambtenaren komen veel tegen in hun contacten met de bruidsparen, vandaar hun intentie om er voor ieder stel steeds een onvergetelijk moment van te maken. Het mooie van zijn werk als trouwambtenaar vindt Verwoert: “Je bent heel serieus betrokken bij iets moois van twee, vaak jonge, mensen. Je geeft best heel veel van jezelf op de hoogtijdag van twee mensen. Een ceremonie met alles erop en eraan kan zó mooi zijn!” 

Jan Boer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie