Geert van Rumund, de nieuwe (interim) burgemeester van Brummen samen met de Commissaris van de Koning Henri Lenferink
Geert van Rumund, de nieuwe (interim) burgemeester van Brummen samen met de Commissaris van de Koning Henri Lenferink Provincie Gelderland

Van Rumund: “Het is tijdelijk; we blijven Wageningen trouw!”

19 maart 2024 om 11:57 Overig

Door Jan Boer 

WAGENINGEN Na zijn pensioen is hij toch weer aan de slag gegaan als burgemeester....

Geert van Rumund was druk in de weer in de keuken met het eten, toen de telefoon ging. Het was de Commissaris van de Koning, Henri Lenferink. “Of ik er misschien interesse in had om in de gemeente Brummen, waar Eerbeek ook onder valt, waarnemend burgemeester te worden. Of ik er goed over na wou denken. Nooit aan zoiets gedacht! Daar wilde ik samen met mijn vrouw graag rustig over nadenken. Ze had meegeluisterd met het telefoongesprek. Weet je, het gepensioneerd zijn is me inmiddels uitstekend bevallen! We hebben leuke activiteiten en mooi vrijwilligerswerk. Ik heb nooit gedacht om nog eens zo’n klus op me te nemen”, vertelt Geert van Rumund, Wageningens oud-burgemeester. Hij bleek precies in de profielschets te passen van Brummen (21.000 inwoners). Het bloed kroop waar het niet gaan kon en na overleg met zijn vrouw Corrie besloot hij op de uitnodiging in te gaan. Van Rumund is op 1 maart aan de slag gegaan. Paal boven water: de Van Rumunds blijven in hun stad, hun Wageningen, wonen. De benoeming is voor ruim een jaar, niet veel langer. Een burgemeestersbenoeming kan op twee manier. In de eerste plaats als kroonbenoeming voor een periode van zes jaar. “De Commissaris van de Koning kan het ook op basis van een profielschets van de vertrouwenscommissie. Lenferink dacht dat de Brummense situatie bij mij paste. We zijn in Brummen en Eerbeek gaan kijken; twee leuke plaatsen”. Van Rumund gaat zich bezig houden met de toekomstvisie van de gemeente. Moet Brummen een zelfstandige gemeente blijven of is het beter om aan te sluiten bij een groter geheel?
TOEKOMSTVISIE “Ik kreeg het verzoek om te helpen met de toekomstvisie, een mooie klus, die goed bij me past en die waarschijnlijk een jaar duurt. Vier dagen per week ben ik voor Brummen bezig, een deel van het werk kan ik vanuit huis doen, dus ik ben best veel in Wageningen, waar ik ook doorga met mijn vrijwilligerswerk. Ruim een jaar Brummen is ook een mooie tijd om een band op te bouwen met de bevolking. Ja, mijn vrouw Corrie zag, dat ik het leuk vind en ze gunt me dit!” aldus Van Rumund. Nee, na zijn pensionering miste hij het werk niet, maar nu is hij er klaar voor. “Brummen en Eerbeek zijn mooie plaatsen met een grote gemeenschapszin. Dat geeft me een mooi gevoel, net als in Wageningen”, aldus Geert van Rumund. Zijn vrouw Corrie zegt: “Hij komt steeds enthousiaster thuis uit Brummen! Ja, we hebben dit samen goed doorgesproken”. Van Rumund merkt, dat hij nog niet uit het vak gegroeid is: “Dat is een fijn gevoel. Ik ben enthousiast over de Brummense gemeenteraad en over het college. Het mooie van dit werk is, dat je mensen met elkaar kunt verbinden. Ik wil graag dat mensen gezien worden en het is een uitdaging om mee te mogen werken aan gemeenschapszin. Het voelt als een cadeautje, dat dit me gegund wordt!”

advertentie
advertentie