Geert van Rumund, hier naast Bert van Dorsten, doet uit de doeken hoe religie hem inspireerde in zijn loopbaan als burgemeester
Geert van Rumund, hier naast Bert van Dorsten, doet uit de doeken hoe religie hem inspireerde in zijn loopbaan als burgemeester Jan Boer

Lezing Geert van Rumund

14 september 2023 om 10:15 Overig

WAGENINGEN Op donderdagavond 28 september (20.00 uur) is er in het logegebouw van de Vrijmetselarij (hoek Emmapark/Niemeijerstraat) een Open Avond. Deze avond wordt georganiseerd door de loge De Rechte Verhouding. 

Dan zal Geert van Rumund, Wageningens voormalige burgemeester, een lezing houden over het onderwerp ‚Politiek en theologie‘. Bert van Dorsten van de vrijmetselarij: „Dat is een thema, dat ook ons als vrijmetselaars bijzonder aanspreekt. Ook wij zoeken naar zingeving en hoe dat in onze persoonlijke praktijk toe te passen is. Daarbij is er binnen de vrijmetselarij geen centrale doctrine en moet iedereen er zelf inhoud aan geven. Die bron kan natuurlijk ook in de theologie liggen. Alle vormen van zingeving komen dan ook binnen de vrijmetselarij voor. Deze Open Avond is voor bezoekers, die eens willen meemaken hoe de vrijmetselarij werkt en waar we voor staan”. Tijdens de presentatie van Geert van Rumund is er volop gelegenheid voor vragen en reacties. Bert van Dorsten: „Wij willen graag een podium bieden aan het publieke debat om daarmee kwaliteit te stimuleren. Een debat is pas geslaagd als de verschillende standpunten ten opzichte van elkaar goed uitgesproken worden, dat men elkaar in het gesprek weet te vinden, zuiver en open”. Geert van Rumund is uitgenodigd om te praten over zijn houding ten opzichte van het werk, dat hij in de stad verricht heeft. Hoe kijkt hij terug op zijn bestuursjaren en de identiteit van Wageningen, mede vanuit zijn theologische achtergrond. Wat motiveerde hem om in het politieke bedrijf te stappen? De oud-burgervader geeft alvast een schot voor de boeg: „Wageningen heeft mij gebracht wat ik er vanaf het begin van hoopte! 

Toen ik hier begon overviel me al snel het gevoel van thuiskomen, hier ben ik op mijn plek! Ik was gefascineerd door de diversiteit, de omvang en de overzichtelijkheid. Ik heb me altijd meer een bestuurder gevoeld dan een politicus, nooit in een activistische rol, maar in een verbindende. Voor mij was het adagium: verbinden en aanjagen. Mijn basisgevoel, toen ik in 2005 begon als burgemeester, was direct: ik blijf hier! Daar waren mijn vrouw en ik het snel over eens. Ik was burgervader, nu burgergrootvader…”. Zich bewegend door de stad voelt hij nog altijd de warmte: „Zo fijn! En wat ik nu doe is leuk, klein bier. Ik ben druk met de postzegelvereniging, ik ben actief bij De Kleine Wereld, voorzitter van een rotaryclub en ik sport zeer regelmatig. Het is fijn om alles in je eigen tijd te kunnen doen. Nee, ik heb nooit de ambitie gehad om uit Wageningen weg te gaan”. Als één van de hoogtepunten tijdens zijn burgemeesterschap: „Dat was onmiskenbaar het 750-jarig bestaan van de stad in 2013. Daar heb ik zulke mooie herinneringen aan. Ja, ik heb mijn best gedaan om de warmte, die ik steeds voelde, door te geven. Ja, mijn studie en mijn beroep. Het een versterkte absoluut het ander. Ik heb het hier niet voor niets zo lang volgehouden!” aldus Van Rumund. 

Aanmelden (gratis) via secretaris.loge250@vrijmetselarij.nl.

Jan Boer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie