Met ziel en zaligheid bereidt Andrea Broesder zich steeds weer voor op haar oude stijl jazzprogramma van zondagmorgen.
Met ziel en zaligheid bereidt Andrea Broesder zich steeds weer voor op haar oude stijl jazzprogramma van zondagmorgen. Jan Boer

‘Oude stijl jazz met Andrea’

22 maart 2023 om 10:00 Overig

WAGENINGEN Dat is het vaste jazz-uur van Andrea Broesder bij RTV Rijnstreek met haar radioprogramma ‘Oude stijl jazz met Andrea’. Jazz-legende Edwin Rutten spreekt regelmatig een opgewekte jingle voor haar in.

Samen met geluidstechnicus Pien Lelie schudt Andrea Wageningen op de zondagmorgen muzikaal en met een gezellige babbel wakker. Het programma wordt op maandag op dezelfde tijd herhaald. Andrea doet dit inmiddels zeventien jaar. Ze nam het stokje indertijd over van Job Zomer, die in de Wageningse jazzwereld een grote reputatie had opgebouwd. “Job werd ernstig ziek, toen vroeg hij mij om hem te vervangen. Dat heb ik gedaan. Na zijn dood heb ik de draad opgepakt en nu zijn we alweer heel wat jaren verder”, aldus Andrea. Ze weet het nog: “Doorgaan zoals Job Zomer mij vroeg vond ik heel moeilijk! Ik was bloednerveus, dat was nogal wat! Maar ja, Job vroeg mij niet voor niets! Hij zei me: ‘Andrea, doe het zoals jij het doet en laat het je door niemand afnemen!’ Nu ben ik een heel stuk verder. De liefde voor muziek is mij door mijn ouders in Oude Pekela ingegeven. Bij ons thuis geen tv, alleen maar muziek!” 

Ze kwam in aanraking met de Jazz at the Rhine Town Club: “Ik was een heel trouw lid van de jazzclub, ging altijd naar de maandelijkse clubavond. Dan kon ik er weer een maand tegen. Ik voelde me daar als een vis in het water”. Voor het destijds vermaarde Wageningse jazzfestival stapte ze in het promotieteam en was ze een van de presentatoren: “Dat was een geweldige tijd! Dat ik dat durfde..! Mijn liefde voor de jazz groeide. Ik zag hier Rita Reys, Chris Barber, Dutch Swing College Band, noem maar op, voorbij komen. Zo mooi!” In 2002 ontving Andrea Broesder voor haar activiteiten voor de Wageningse jazzwereld de Huib van Drimmelen-award als waardering voor haar inzet. Haar radiowerk is haar alles: “Oude stijl jazz swingt, kriebelt, dan wil je dansen! Daar word ik zo vrolijk van!” Inmiddels is duidelijk dat er zich rond haar programma op RTV Rijnstreek een grote groep luisteraars heeft verzameld, een deel uit Wageningen, maar vooral veel daarbuiten. Haar programma gaat ver over de stadsgrenzen heen: “Ik krijg reacties uit België, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en veel uit alle hoeken van Nederland van Groningen tot Zeeland”. Dat heeft voor Andrea gevolgen: “Jazzclubs reageren uit het hele land, zoals Domburg, Terneuzen, Breda, Zutphen, Deventer. Ik ga daar dan ook geregeld op bezoek en men komt regelmatig bij ons in de uitzending”. Zoveel oude stijl jazzprogramma’s blijken er niet te zijn op de radio. Er is ook contact met Nistelrode, waar de familie van Eerd (Jumbo) een jazzclub heeft. Andrea begint het programma altijd swingend, afgewisseld met Europese jazz. Tussendoor geeft ze informatie over activiteiten in de jazzwereld. “Ik merk dat bands dankbaar zijn dat we dit doen, want Hilversum wil blijkbaar niets van deze muziek weten. Er is daar geen radioprogramma in deze richting. Het begint landelijk op te vallen wat Pien en ik doen…”

Jan Boer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie