Dominee Erica Hoebe: "Wageningen heeft mij veel gebracht. Ik hoop met deze rijke ervaring in Leusden veel te kunnen doen".
Dominee Erica Hoebe: "Wageningen heeft mij veel gebracht. Ik hoop met deze rijke ervaring in Leusden veel te kunnen doen". Jan Boer

Bevlogen predikant sluit hier mooie tijd af

7 maart 2023 om 18:43 Overig

WAGENINGEN - Dominee Erica Hoebe van de wijkgemeente Lukas van de Protestantse Gemeente heeft het beroep aanvaard van de Protestantse Gemeente in Leusden. Op zondag 12 maart neemt ze officieel afscheid van haar Wageningse geloofsgemeenschap in de Bevrijdingskerk. 

Voor haar voelt het een beetje dubbel: “Ik heb het hier elf jaar lang zó bijzonder naar de zin gehad in een geweldig leuke stad met een mooie diversiteit aan mensen vanwege het internationale karakter”. Ze vergelijkt de kerk met sporten. (Ze doet zelf aan pilates op de sportschool): “Ook daar komen mensen samen, ongeacht hun wortels. Met elkaar deel je iets moois dat je beweegt. In de kerk is er de verbondenheid, het vertrouwen in God als bron van alle leven. In geloof het leven hoog houden, dat is de boodschap. Ik zie het hier steeds weer gebeuren: er worden hier zó-veel handen uit de mouwen gestoken! De mensen zijn zó betrokken, ja, je mag hier in Wageningen helemaal jezelf zijn. Dat is toch wel wat ik zal missen van Wageningen, zo’n leuke stad met een bijzondere mentaliteit, waar geen enkele groep dominant is”. Ze is communicatief ingesteld, waarbij ze snel de verbinding weet te leggen met mensen van alle leeftijden en diverse achtergronden. Tóch gaat ze Wageningen verlaten: “Ik ben benaderd door Leusden met een goed verhaal, dat mij aansprak. Er was direct een klik, waar ik blij van werd. Het voelde weer als elf jaar geleden, toen ik naar Wageningen kwam. Mijn man Niels staat er volledig achter. Voor mijn kinderen zal het wennen zijn. Voor hen is het een hele stap, want ze waren hier gewend”. Erica Hoebe kwam naar Wageningen met de opdracht om vooral aandacht te hebben voor gezinnen. Daar stopte ze veel energie in. Er was ook veel stil werk in de stad voor haar: “Ik laat veel lieve mensen achter. Er is hier zoveel saamhorigheid, de mensen doén het gewoon!” Erica Hoebe was ook betrokken bij het werk van Stichting Present, Vluchtelingenwerk en een stichting die zich inzet voor kinderen die in armoede leven. Ze ziet daar parallellen met het werk dat vanuit kerken wordt gedaan. “We zitten als mens teveel in het hoofd, laat je hart veel vaker spreken als je er voor de ander bent”. Ze ziet haar werk niet als een reguliere baan: “Ik word betaald om er te zijn… Toen ik een kleuter was, zei ik al tegen mijn ouders, dat ik zendeling wilde worden. Wist ik veel! Misschien had ik iets op tv gezien. Als puber dacht ik er anders over. Een goed voorbeeld voor mij was een leuke dominee op wiens kinderen ik regelmatig paste. Ik volg mijn hart. In het voortgezet onderwijs vertelde ik iedereen, dat ik dominee wilde worden, Niemand in mijn familie doet dit!” Erica vindt jezélf zijn in de kerk belangrijk: “Je mag er zijn zoals je bent! Je bent niet meer, maar ook niet minder dan een ander”. Over Leusden: “Ik voel me daar erg welkom. Het voelt zo dubbel: verdrietig omdat ik hier los moet laten en daar weer mee mag bouwen aan iets moois. In de zomer verhuizen we, dan kunnen de kinderen hun schooljaar hier af maken. Ja, ik zal Wageningen écht missen”.

advertentie
advertentie