Ondanks de Corona-beperkingen konden en mochten er in 2021 incidenteel, zoals ook bij KV Wageningen, nog wel wedstrijden worden gespeeld.
Ondanks de Corona-beperkingen konden en mochten er in 2021 incidenteel, zoals ook bij KV Wageningen, nog wel wedstrijden worden gespeeld. Dick Martens

Wageningse sporters, bestuurders en trainers: ‘Schouders eronder. Op weg naar ‘ouderwets normaal’ in 2022’.

6 januari 2022 om 16:04 Overig

Dick Martens

Voor het tweede jaar op rij zette de Corona-pandemie de wereld op zijn kop. Ook de sport-wereld. Niet alleen mondiaal, maar zeker ook lokaal. Een sportjaar vol onzekerheden, maar ook een periode waar niet alleen gedacht werd in onmogelijkheden, maar zeker ook in mogelijkheden.

Gelukkig zaten ook in Wageningen, bestuurders, sporters en trainers niet bij de pakken neer. ‘De sport’ was volop in beweging en binnen de mogelijkheden was er door de direct betrokkenen alles aan gelegen om het sporten mogelijk te kunnen maken. Gemakkelijk was het vaak niet, maar toch bleef het optimisme veelal de boventoon voeren. Hoewel nog met de nodige reserves, wordt er door sportminnend Wageningen wel uitgekeken naar een wat stabieler (sport) jaar 2022.

Wendy van Roest ,,Wat een jaar”, verzucht Wendy van Roest, voorzitter van KV Wageningen. ,,In februari werd ik officieel benoemd als voorzitter van onze club. Mijn gedachten waren toen nog, dat het misschien niet zo fijn was om in te stappen in coronatijd, maar dat het hopelijk niet zo lang ging duren. Dat liep toch even anders. En ondanks dat het echt niet altijd leuk was om zoveel bezig te zijn met alle regels die elke keer weer veranderden, heb ik de mensen binnen onze club wel heel goed leren kennen. En daar hou ik me aan vast, want dat had ik voor geen goud willen missen. Ik wist natuurlijk al wel dat een club niet kan bestaan zonder vrijwilligers, maar die vrijwilligers van ons… tjonge jonge, wat zijn dat er veel. Mooi om te zien dat al deze mensen bergen werk verzetten om de club draaiende te houden. Ze zijn zo flexibel, onvermoeibaar, vol passie en energie. Een groot compliment ook voor ons ‘coronateam’. Sportief gezien is het afgelopen jaar natuurlijk weer een drama geweest voor iedereen die graag zijn of haar sport beoefent. Het doet pijn dat je dat niet kon bieden aan je leden. Waar er mogelijkheden waren om ook maar iets te doen, hebben we dat georganiseerd en dit zullen we zeker ook blijven doen. Maar ik blijf toch hoop houden dat sporten snel weer op de ‘normale’ manier mogelijk is. Natuurlijk hebben we achter de schermen niet stil gezeten. We hebben afgelopen jaar ook al veel bereikt en we blijven bezig om de ambities van onze club na te streven. Zo zijn we gestart met het professionaliseren van onze jeugdopleiding. Dit zal in 2022 verder worden opgepakt en meer zichtbaar worden. Het is natuurlijk moeilijk te voorspellen wat het jaar 2022 ons gaat brengen, maar ik hoop dat al onze leden snel weer kunnen korfballen. Dat we weer ‘ouderwets normaal’ kunnen leven.”

Fred Ivens ,,De grootste tegenvaller was het opnieuw stilleggen van de nationale clubcompetitie”, blikt de 78-jarige Fred Ivens, dammer bij WSDV, terug. ,,Dat is toch altijd het kloppend hart van een sportbond. Ook de doordeweekse Gelderse clubcompetitie moest weer worden stop gezet evenals uiteraard onze reguliere donderdagse clubavond. We hebben wel sinds het ‘corona-tijdperk’ begon een digitale clubavond in het leven geroepen en met WSDV1 digitale vriendschappelijke topwedstrijden gespeeld, maar het was allemaal wel surrogaat, behelpen. Het sociale aspect, persoonlijk contact, een praatje, een grapje, dat miste iedereen. Gelukkig gingen de zomertoernooien en het door onze club georganiseerde NK aspiranten wel door. Dat gold ook voor het NK, waar ‘onze’ Jan Groenendijk kampioen werd. In Polen werd onze jeugdige topper Machiel Westra zelfs wereldkampioen junioren. Zelf heb ik daar nog ‘veilig’ kunnen meedoen aan het EK veteranen. Ik hoop op ‘coranaluwte’ zodat we de clubcompetitie eindelijk weer eens kunnen afmaken. Laat het in 2022 weer worden zoals mijn zus het pleegt te verwoorden en zoals ik het al ruim 62 jaar bij WSDV gewend ben: ‘weer even gewoon gewoon’.”

Patrick Kneepkens Ook Patrick Kneepkens, speler en aanvoerder van het eerste team van WVV Wageningen bezigt het woord ‘gewoon’ meer dan hem lief is. ,,Het is natuurlijk erg balen dat we niet ‘gewoon’ de competitie hebben kunnen uitspelen en dat we door de maatregelen aangepast in 2- en 4-tallen moesten trainen. Dat verveelde snel en dan verlang je toch echt wel weer naar normale trainingen. Het nieuwe seizoen begon gelukkig zoals ‘normaal’. Helaas miste ik door een verrekte knieband de beginperiode. We hebben dit jaar een leuk en kwalitatief goed team. Een brede selectie waar iedereen voor zijn plekje moet strijden, dat is andere jaren weleens anders geweest. Sportief ben ik redelijk tevreden, we staan nog wel te laag maar ik heb er veel vertrouwen in dat we, als we de competitie mogen afmaken, zeker nog wel flink gaan stijgen. Of ik zelf na dit seizoen nog doorga is niet helemaal zeker. Als ik goed heb geteld zit ik nu 19 seizoenen in het eerste en een 20e seizoen klinkt natuurlijk leuk. Maar ik merk ook wel dat tijd voor mijn gezin mij ook veel waard is.” 

Jan Gaasbeek Doorgaan doet SKV-trainer Jan Gaasbeek zeker. Evenals zijn assistent Marcel van Maanen verlengde hij zijn contract met nog een jaar. ,,Daar ben ik blij mee. Ik heb het geweldig naar mijn zin hier. Voor ons was het ook een bijzonder sportjaar. We beleefden onze ups en downs en altijd speelde daarbij ‘Corona’ in ons achterhoofd. Maar ook beleefden wij een wat mindere start door de vele blessures. Gelukkig zijn we daar richting het einde van het jaar redelijk van hersteld en pakten we daardoor de draad weer aardig op. Daarom is het jammer, dat de competitie nu weer is gestopt. Ik kijk uit naar de tweede seizoenshelft, al ben ik wel benieuwd hoe die gaat verlopen. Sportief heb ik er alle vertrouwen in, maar wat Corona en de maatregelen betreft hou ik mijn hart vast.”

Trainer Jan Gaasbeek (links) verlengde zijn contract bij SKV.
advertentie
advertentie