In dezelfde actieweek zijn deze conversatie potten verspreid op de universteit. Hierin zaten statements en vragen rond consent en seksueel gedrag. Spannende conversatie openers.
In dezelfde actieweek zijn deze conversatie potten verspreid op de universteit. Hierin zaten statements en vragen rond consent en seksueel gedrag. Spannende conversatie openers. Jeroen Berkvens

Studenten vragen aandacht voor seksueel geweld

10 januari 2022 om 16:20 Overig

WAGENINGEN Amnesty international bracht in 2021 een onderzoek uit waaruit bleek dat 11% van vrouwelijke studenten en 1% van mannelijke studenten slachtoffer is van verkrachting tijdens hun studententijd. In twee derde van deze studenten leidt dit tot psychische, seksuele, fysieke of sociale problemen. Vele van deze studenten weten niet bij wie ze terecht kunnen om hun verhaal kwijt te kunnen. Amnesty International stelde daarom een manifest op wat Nederlandse universiteiten kunnen tekenen als ze dit probleem erkennen. Het manifest stelt de belofte van duidelijkere ondersteuningsstructuur en meer uitgebreide voorlichting, voor studenten en medewerkers.

#LetsTalkAboutYES! Wageningen zat daarom in november elke lunchpauze voor een week in de universiteit om met mensen in conversatie te gaan over dit onderwerp. Voorbijgangers werd gevraagd om een persoonlijk statement of verhaal op een van de vele ansichtkaarten te schrijven. 11 Januari om 12:00 is het zover om deze geschreven ansichtkaarten aan het bestuur presenteren. De uitwisseling zal plaatsvinden met enkele activisten van #LetsTalkAboutYES! en Arthur Mol, die tot nu toe vertegenwoordiger is geweest van het universiteitsbestuur. #LetsTalkAboutYES! hoopt dat de vele persoonlijk geschreven berichten het bestuur zullen overhalen om het manifest te tekenen, waar tot dusver van afgezien is.

#LetsTalkAboutYES! Wageningen is groep studenten activisten die zich via Amnesty international inzet voor seksueel consent. Hoewel seksueel geweld een zwaar onderwerp is, probeert #LetsTalkAboutYES! vooral positieve output te geven, zoals conversaties over seksueel consent en seksuele voorlichting. In september stond #LetsTalkAboutYES! ook op campus om te laten zien dat het terugdringen van seksueel geweld gesteund wordt door veel van de studenten. Het bestuur van de Universiteit heeft toen aangegeven dat ze het officieel manifest van Amnesty International nog niet willen ondertekenen.

_#LetsTalkAboutYES! Wageningen zal dinsdag 11 januari op de campus voor het ‘Atlas’ gebouw om 12:00 samenkomen met de vertegenwoordiger van het universiteitsbestuur, Arthur Mol. Tijdens deze uitwisseling zal een pakket met bijna 250 handgeschreven kaarten overgedragen worden. Deze kaarten zijn stuk voor stuk geschreven door studenten van de universiteit Wageningen en betreffen statements en verhalen over het belang van seksueel consent.

Een voorbeeld van de ansichtkaarten zonder dat deze ingevuld zijn. Hierop is ook een statement te lezen tegenover de universiteit. De
De eerste dag was het verzamelen van de ansichtkaarten nog iets onwennig, maar al snel werd het team steeds assertiever. Het resultaat van 250 persoonlijke berichten aan het bestuur mag er zijn.
advertentie
advertentie