Vincent Hoksbergen is een van de initiatoren van het Touch-rugby bij RC Wageningen.
Vincent Hoksbergen is een van de initiatoren van het Touch-rugby bij RC Wageningen. Dick Martens

Touchen kan ook bij RC Wageningen

8 maart 2022 om 14:16 Overig

‘200 leden, maar geen eigen veld. Dat kan niet!’

WAGENINGEN Rugby wordt vaak gezien als de sport voor stoere mannen en vrouwen, maar ook met ingrediënten als respect voor elkaar en voor de arbitrage. Maar op een gegeven moment wordt het fysiek te belastend, heb je nog te weinig tijd, of wordt er om andere redenen gestopt. Toch laat de sport je nooit helemaal los, blijft het kriebelen en ga je de sport, maar zeker ook het teamgevoel en de gezelligheid bij de club, missen. Ook bij Rugby Club Wageningen speelden dergelijke zaken, maar daar startte men een mooi initiatief om ‘de stoppers en twijfelaars’ toch weer actief bij de club betrokken te krijgen: ‘het RCW Rugby Touch Team’. Vincent Hoksbergen (48), bestuurslid, jeugdtrainer, coach bij een jeugdteam en ook op de vrijdagavond actief hij ‘het Touchen’ geeft tekst en uitleg over de nieuwe vorm van rugby en hoe ‘zijn’ club er momenteel voorstaat.

Dick Martens

,,Wij waren bij de club al een tijdje aan het nadenken om een manier te vinden om elkaar toch wat vaker te kunnen zien”, legt Hoksbergen, een van de initiatiefnemers van de nieuwe plannen, uit. ,,Eens per jaar hadden we al wel ‘een oude ballen dag’, dan worden alle oud-leden uitgenodigd. Vaak werd dan de wens uitgesproken om een manier te gaan vinden om nog vaker te komen. Her en der in het land hoorde je ook al van dat soort geluiden en zag je al wel wat initiatieven ontplooid worden. Een van de tradities in het rugby is, dat als een rugbyer 50 jaar wordt, dat hij dan een rood broekje krijgt. Als hij dat broekje dan in de wedstrijden draagt betekent dat ook, dat hij niet hard getackeld mag worden. Zo is eigenlijk ‘het Touchen’ ontstaan. Dat leek ons ook wel wat en daarom zijn we daar enige tijd terug op de vrijdagavond mee gestart. Het sprak zich snel rond en de groep werd vervolgens steeds groter.”

Volgens Hoksbergen, die zelf op zijn 16e als student in contact kwam met de club, is het uitermate geschikt, zelfs als je nog nooit gerugbyd hebt. ,,Ook voor vrouwen, we spelen gewoon gemengd. Maar zeker ook voor ouders, waarvan de kinderen hier spelen. Voor hen is het dan een hele toegankelijke manier om met rugby bekend te raken en te ervaren wat hun zoon of dochter meemaakt in het veld. De kern van het Touch Rugby is, dat er geen fysiek contact is. De inloop is iedere vrijdagavond om 19.30 uur. Na een lekkere bak koffie wordt er dan om 20.00 uur begonnen met de warming up, daarna beginnen de Touch-wedstrijdjes tot ongeveer 21.00 uur. Na afloop is er natuurlijk ook een derde helft in het clubhuis.” In verband met een verhuizing naar Utrecht, waar hij wel rugby is blijven spelen, keerde hij als rugby-vader weer terug op Sportpark De Zoom. ,,Op dit moment hebben we rond de 90 jeugdleden in alle leeftijdscategorieën. Hoewel de sport groeiende is, kunnen we zeker nog leden, ook senioren, gebruiken. Er zijn nu jeugdteams die met andere verenigingen ‘clusteren’, combi-teams vormen met clubs uit Arnhem, Zevenaar en Doetinchem. Prima hoor, maar volledige eigen teams zijn natuurlijk leuker. Maar een van onze grootste wensen is een volwaardig eigen rugbyveld hier op de Zoom. We zijn een club met ruim 200 leden, maar hebben geen eigen veld. Vreemd toch?”

advertentie
advertentie