Simin, Weldezghi en Ghrmagherghs werden in het Werkpunt in de bloemen gezet.
Simin, Weldezghi en Ghrmagherghs werden in het Werkpunt in de bloemen gezet. Kees Stap

Feestdag op het Werkpunt

5 april 2022 om 22:21 Overig

Een baan voor vier statushouders

WAGENINGEN Het was vorige week feest op het Werkpunt. Vier statushouders kregen een contract voor een echte baan. Simin komt uit Afghanistan, zij gaat als schoonmaker aan de slag bij de gemeente Wageningen. De Eritreeërs Weldezghi en Ghrmagherghs gaan bij Postservice pakketjes sorteren. Een vierde deelneemster wordt schoonmaker bij het Werkpunt.

Bij het Werkpunt worden mensen met afstand tot de arbeidsmarkt gecoacht om weer actief te worden. Met voor velen van hen een betaalde baan als ultiem doel. Het Werkpunt is een samenwerking van de gemeente Wageningen met Compleet Mensenwerk. Jobcoach Pauline Kolff van Compleet Mensenwerk en klantmanager Monique Hamers leggen uit hoe zij deze statushouders hebben geholpen. “We geven aan een groep vrouwen schoonmaaktraining verzorgd door een professionele schoonmaakorganisatie. Deze training wordt aangepast aan hun niveau en er wordt gewerkt met pictogrammen. Daarnaast wordt er aanvullend training gegeven op het Werkpunt om werknemersvaardigheden te trainen. De mannen hebben we samen met Postservice intensief begeleid. Na een proefperiode van zes weken, krijgen ze nu een contract.”

De dames en heren zijn zelf uiteraard heel blij met hun baan. Simin vindt het fijn dat ze het werk in de avonduren kan doen. “Het is dan lekker rustig op het stadhuis en er is veel licht. Ik heb ook aardige collega’s die mij altijd willen helpen.” Ook Weldezghi en Ghrmagherghs waarderen de hulp van collega’s. “Jaap van Postservice helpt ons enorm. Het Nederlands is voor ons erg moeilijk, maar samen weten we er toch steeds weer een oplossing voor te vinden.”

Pauline en Monique zijn trots op hun mensen. “Zo zie je maar dat ook al heb je moeite met de taal en ook al ben je wat ouder, je toch een baan kunt krijgen. Wij begeleiden de mensen, maar de echte drive komt uit hen zelf. Door vervolgens maatwerk te leveren en met de onmisbare hulp vanuit de bedrijven, kunnen we een flink aantal statushouders aan het werk helpen. Dat is voor hen ongelooflijk belangrijk. Ze doen op deze manier mee in de maatschappij. En uiteraard verdienen ze er extra mee.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie