Oprichter van Veld & Beek, Jan Wieringa, in de wei, waar de kalfjes 'gewoon' tussen de koeien lopen.
Oprichter van Veld & Beek, Jan Wieringa, in de wei, waar de kalfjes 'gewoon' tussen de koeien lopen. Dick Martens

‘Wij werken hier samen met de natuur’

11 mei 2022 om 21:51 Overig

Open dag bij Veld & Beek op 15 mei

DOORWERTH Het Nederlandse voorjaar wordt de laatste dagen gekenmerkt door fraai weer, ook koeien en hun kalfjes kunnen dat waarderen. Zo blijkt als je over de toegangsweg naar de Boerderij Veld & Beek, waar de dieren de ruimte, licht en lucht worden gegund. Bijzonder daarbij is eveneens dat de kalfjes bij hun moeder opgroeien. Ook wordt er bij Veld & Beek slim gebruik gemaakt van wat5 de natuur te bieden heeft. Een vaste klantenkring van inmiddels ruim 3300 consumenten maakt al gebruik van de producten, zuivel, vlees, groente, brood en bloemen die rechtsreeks van de boerderij door hen worden afgenomen. Dat naar tevredenheid van Jan Wieringa, die Veld & Beek in 1999 oprichtte.

Dick Martens

,,Gelukkig, dat we na twee en een half jaar weer een open dag kunnen organiseren”, blikt Wieringa alvast vooruit naar zondag 15 mei als de boerderij van 12.00 tot 16.00 uur opengesteld wordt. ,,Er is een proeverij, er zijn rondleiding, een boerderij café, en kunnen de bezoekers onze nieuwe kas bewonderen en de kalfjes tussen de koeien zien lopen. We heten dan ook iedereen van harte welkom.” Toch zag Wieringa de afgelopen ‘coronajaren’ de consumenten ‘toestromen’, zoals hij het zelf formuleert. ,,Maar voor zowel de bestaande klanten, maar uiteraard ook voor mensen die nog niet zo bekend zijn met Veld & Beek, is het zeker de moeite waard om te komen kijken.” Op de boerderij begon Wieringa met 8 koeien en 80 consumenten.

,,Inmiddels zijn er hier aan de Fonteinallee in Doorwerth, 50 koeien en hebben we 3300 consumenten. We hebben een mooie en fijne plek om te werken aan een schone, diervriendelijke en levendige aarde. In 2013 zijn we begonnen met zelf kaas maken en eveneens met een derde tak: groenteteelt op eigen land. Verder zijn we ambitieus in het duurzaam produceren, daarvoor werd onder andere een nieuwe stal gebouwd, om de koeien de ruimte te geven en betere mest te produceren waarbij er zo min mogelijk verliezen zijn van stikstof en fosfaat. En we gaan verantwoord om met energie.” De producten kunnen worden gekocht door lid te worden van de klantenvereniging van Veld & Beek. ,,Lid worden kost € 7,50 per jaar. Via een uniek systeem, met een eigen sleutel en met de smartphone kunnen de producten bij zelfbedieningspunten worden opgehaald. Hun kaas, vlees, groente en fruit kunnen worden opgehaald in de eigen buurt. We hebben inmiddels vijf winkeltjes, in Ede/Bennekom. Wageningen, Renkum, Oosterbeek.” 

Voor meer info: www.veldenbeek.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie