Marcel van Silfhout is de initiatiefnemer van GraanGeluk.
Marcel van Silfhout is de initiatiefnemer van GraanGeluk. Esther Meijer

Gelders GraanGeluk bier wint Europese Arca Deli Award

Overig

REGIO Eenmaal per jaar krijgt de jury van de SAVE Foundation producten uit heel Europa (gemaakt van inheemse zeldzame dierrassen dan wel graan-, fruit- of appelrassen) om te beoordelen op hun smaak en origine. Zes Europese producten zijn door de jury gehonoreerd om het stempel ‘Arca Deli Award 2022’ te mogen dragen, waaronder het Nederlandse bier Gelders GraanGeluk uit Wageningen/Renkum.

In het netwerk Safeguard for Agricultural Varieties in Europe (SAVE) zijn 23 nationale non-profit organisaties aangesloten die zich inzetten voor het behoud van lokale oorspronkelijke rassen en gewassen. Vanuit Nederland zijn de Stichting Zeldzame Huisdierrassen en Stichting De Oerakker aangesloten bij SAVE. Jaarlijks ontmoeten alle partners elkaar op de SAVE meeting, dit jaar in Kattendorf Noord-Duitsland, om kennis en ervaring uit te wisselen.

Sinds 2010 heeft SAVE de Arca Deli awards geïntroduceerd. Een Award kan aangevraagd worden door een producent van een lokaal, authentiek ras of gewas. De jury kijkt met name naar kwaliteit, smaak en marketingstrategie. Van belang is dat de consument aan het product kan zien dat hij of zij met het nuttigen ervan een bijdrage levert aan het in stand houden van deze unieke rassen.

Vanuit Nederland ontving de jury twee type bieren van Graan Geluk, het Gelders GraanGeluk bier (rogge) en het Hoeverlaker GraanGeluk (spelt). De jury was onder de indruk van de frisse en bijzondere smaak. Ook de uitstraling van het etiket op de fles, het duidelijke verhaal van het product en de professionele website scoorden zeer hoog. 

Voor het gebruik en behoud van de ingrediënten, zoals de historische streekgranen Spelt en Veluws Kruiprogge, werkt de initiatiefnemer Marcel van Silfhout samen met zadenbanken, zoals het in Wageningen gevestigde Centrum voor Genetische bronnen (CGN).

GraanGeluk is gebrouwen door Stadsbrouwerij Wageningen en gemouten door vloermouterij Masterveld uit Winterswijk. De Arca Deli Award is de tweede internationale prijs voor Gelders GraanGeluk. Eind 2020 won dit lokale natuurbier al de prestigieuze Brussels Beer Challenge als beste speciaalbier ter wereld (onder de 7 procent). 

Andere producten die een Award ontvingen waren een bijzondere tas gemaakt van het leer van het Glanrund met wol van het Bentheimer schapenras, vleesburgers van het Griekse kort hoorn rund en van het Griekse zeldzame zwarte varken, een wollen zitting voor een bierbank gemaakt van wol van het ‘Walachenschaap’ en tot slot honingschnaps gemaakt met honing van de zeldzame donkere bij.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Europees damtitel voor veteraan Ivens 6 uur geleden
Afbeelding
Klusteam Energiek Roghorst 29 sep, 20:22
Afbeelding
Klassieke muziek is niet saai 29 sep, 20:20
Afbeelding
Italian Coffee Company groeit 29 sep, 20:17
Afbeelding
Geld voor stadsgracht 28 sep, 07:46
Afbeelding
Redichem en SKV debuteren op De Wageningse Berg 26 sep, 19:22
Afbeelding
Dokter, Jazz & Co 26 sep, 16:26