Afbeelding
Toonkunstkoor Wageningen

Uniek concert in Wageningen door twee Toonkunstkoren

9 november 2022 om 14:26 Overig Deel je nieuws

Op zaterdag 19 november om 20.15 uur in de Johannes de Doperkerk zullen de Toonkunstkoren uit Wageningenen en Nijmegen een gezamenlijk concert geven, waarbij het Requiem van Verdi wordt uitgevoerd. Dit majestueuze werk vergt een zéér groot koor, vandaar dat beide Toonkunstkoren de handen ineen geslagen hebben om deze unieke uitvoering mogelijk te maken. 

Het Requiem van Guiseppe Verdi wordt wel  als het hoogtepunt  beschouwd   van zowel de muzikale als de tekstuele zeggingskracht van de oude Gregoriaanse dodenmis.

Door het hele werk gebruikt Verdi krachtige ritmes, sublieme melodieën en dramatische contrasten – zoals hij deed in zijn opera’s – om de diepe gevoelens, opgewekt door de tekst, uit te drukken. “Een opera in een kerkelijk gewaad” werd het werk direct na de premiere in 1874 in de San Marco in Milaan al genoemd. Maar dat was voor de vrijzinnige Verdi geen probleem, het ging hem louter om de dramatische vervlechting van tekst en muziek. Het werk werd direct zeer gewaardeerd. Volgens tijdgenood  Brahms kon   ‘alleen een genie deze muziek componeren’.  En zo wordt het Requiem tot op de dag van vandaag gezien, en iedere luisteraar wordt nog steeds  tot in de ziel geroerd.

De première onder leiding van Verdi zelf was met een 120-koppig koor en de 100 orkestspelers. Die grootte van orkest halen we niet, maar die van het koor wel! Onze dirigent Hans de Wilde is namelijk ook dirigent van Toonkunstkoor Nijmegen. Daarom hebben we besloten de koren samen te voegen voor dit concert. Zo’n groot koor dat zo goed samengesmolten is belooft u een unieke uitvoering te   geven, zoals de componist Verdi die bedoeld heeft.

Onze beide Toonkunstkoren worden begeleid door het Promenade Orkest, en de solisten Claudia Pattacca (sopraan), Carina Vinke (alt), Eric Reddet (tenor) en Nanco de Vries (bas). Het geheel staat  onder de bezielende leiding van dirigent Hans de Wilde.

Entreekaarten van €25, - zijn te verkrijgen bij de ingang van de Johannes de Doperkerk  op de concertdag, en via voorverkoop bij andere verkooppunten, (zie onze website https://toonkunst-wageningen.nl/ )

advertentie
advertentie