'De kennismakingsbingo zorgt voor een leuke uitwisseling tussen de bezoekers van het Welkomstfeest.'
'De kennismakingsbingo zorgt voor een leuke uitwisseling tussen de bezoekers van het Welkomstfeest.'

Welkomstfeest voor nieuwkomers

Overig

WAGENINGEN Hou je van dieren? Kan jij fietsen? Spreek jij Arabisch? Kan je muziek spelen? Hou jij van voetbal? Zaterdag 21 januari is het een geroezemoes in Huis van de Wijk de Pomhorst. Mensen lopen door elkaar heen, van tafel naar tafel, en stellen elkaar vragen. Ze ontmoeten elkaar met deze kennismakingsbingo tijdens het Welkomstfeest georganiseerd door VluchtelingenWerk, Welkom in Wageningen en Solidez. 

Alle nieuwkomers die in het afgelopen jaar in Wageningen zijn komen wonen zijn uitgenodigd voor dit feest. Het idee is om mensen welkom te heten, elkaar te leren kennen en verbinding in de wijk te bevorderen. 

Marwah Mohammed, cultuurverbinder bij Vluchtelingenwerk legt uit: “Als je hier net komt wonen, ben je enorm druk met van alles te regelen; een huis inrichten, administratie, een huisarts en school voor de kinderen. Het is heel fijn voor iedereen om ook eens samen te komen voor de gezelligheid.” Of zoals één van de bezoekers zegt: “We wonen nog maar net in Wageningen. We zijn heel blij dat we hier een nieuwe sfeer geproefd hebben.”

Tijdens de middag werd de film ‘Wie ben ik’ getoond, die is gemaakt door een aantal vrouwen die al langer in Nederland wonen over hoe zij zich hier thuis voelen. En er waren een aantal verschillende organisaties aanwezig om mensen kennis te laten maken met wat er in de stad te doen is. Merit Helffrich, buurtmaatschappelijk werker bij Solidez is enthousiast. “Ik heb meerdere nieuwe moeders leren kennen, we hebben telefoonnummers uitgewisseld en ze willen meedoen aan activiteiten in de Pomhorst.” Ook Suly Mutsaers van het buddy to buddy project van Welkom in Wageningen heeft nieuwe mensen ontmoet die zich hebben aangemeld om buddy te worden.

De middag begon rustig, maar uiteindelijk hebben ongeveer tachtig mensen genoten van een uitgebreid buffet met Arabisch eten, deels gekookt door de bezoekers en een vrijwilliger uit het asielzoekerscentrum. De internationale muziekgroep de Trekvogels die zichzelf omschrijft als ‘een wervelende ontmoeting van folk uit Syrië, Koerdistan, Nederland en de rest van de wereld’ zorgde voor de sfeer. Begeleid door dansende (en soms gillende) kinderen werd het feest afgesloten met een gezamenlijk gezongen Koerdisch lied. 

advertentie
advertentie
Afbeelding
SAM Plein De Roghorst stimulans voor buiten sporten en spelen 17 uur geleden
Afbeelding
WSDV Gelders damkampioen 5 feb, 09:57
Afbeelding
Nederlandse tafeltennisters in Wageningen onderuit tegen frankrijk 3 feb, 19:42
Afbeelding
Tips om jezelf voor te bereiden op carnaval 3 feb, 08:03
Afbeelding
WSDV-motor draait op volle toeren 1 feb, 12:14
Afbeelding
Op eigen houtje, vrouwen in Elfstedentocht 1 feb, 12:11
Afbeelding
Wageningen eert zijn sporters 31 jan, 11:49