Welkom in Wageningen is erg actief en kan nieuwe vrijwilligers heel goed gebruiken.
Welkom in Wageningen is erg actief en kan nieuwe vrijwilligers heel goed gebruiken. Jan Boer

Welkom in Wageningen

6 december 2022 om 21:33 Overig

WAGENINGEN Het gaat in dit verhaal  met name om vluchtelingen. Wat dat betreft is Wageningen een bijzondere stad. Een grote groep Wageningers steekt de handen vrijwillig uit de mouwen om deze mensen te ondersteunen, te motiveren en te helpen bij hun gewenning. 

Werken met mensen die hier willen landen

Jan Boer

Zo is daar het project buddy to buddy, waarbij een nieuwkomer in overleg tijdelijk aan iemand gekoppeld wordt om op die manier beter en sneller de weg te vinden in de stad met al zijn regels en structuren. Een andere groep verzorgt fietslessen voor nieuwkomers, een groep helpt Oekraïense vluchtelingen, er zijn taallessen, er is een groep die zich bezig houdt met de opvang van peuters en er zijn vrijwilligers, die vervoer verzorgen van azc naar de stad en terug. Al deze vrijwilligersgroepen doen hun werk. Soms informeren deze vrijwilligers elkaar over hun ervaringen, vorderingen en teleurstellingen. Welkom in Wageningen is in 2015 opgericht en is inmiddels een onderdeel van Welsaam geworden. WIW kan daardoor alle ruimtes benutten van aangesloten onderdelen. Twee keer per week zijn er fietslessen op het azc Keijenbergseweg. Het gaat hier met name om vrouwen. Tot hebben zo’n honderdvijftig mensen fietsles gehad. De vrijwilligers vinden het dankbaar werk, alhoewel er nog weleens een taalbarrière is. Er worden ook fietsen uitgeleend. Daarvoor is er een reparatieploeg. Men is nog wel op zoek naar tussenmaat fietsen, niet te groot, niet te klein. Daar is behoefte aan. De peutergroep bij azc Bosrandweg werkt met een paar vrijwilligers. Taal is hier vaak een probleem: handen- en voetenwerk. Als de peuters hier zijn, hebben de ouders even hun handen vrij. Er is een goede speelruimte met veel speelgoed. Men wil graag wat vrijwilligers erbij. Het aantal peuters is nu vrij klein, maar kan snel oplopen.
Dan is er bij azc Keijenbergseweg een moestuin, waar groente en fruit verbouwd wordt. Elke dinsdag wordt daar gewerkt, daar kunnen nog vrijwilligers bij, het liefst met wat ervaring. Twee keer per week zijn er taallessen in azc Bosrandweg. Mensen, die hier les krijgen, blijven vaak niet lang omdat ze doorstromen naar andere woonlocaties. Dan is er het project buddy to buddy. Dit begon ooit als maatjesproject en is flink gegroeid. Het wordt aangestuurd vanuit een landelijke organisatie. Nieuwkomers worden vier maanden op vriendschappelijke wijze aan iemand gekoppeld, die de weg in Wageningen kent en alle regels heel goed weet. Dit gebeurt op basis van gelijkwaardigheid, goed voor de integratie. In deze vier maanden ontmoet men elkaar minstens eenmaal per week. De mensen leren van elkaar. Er zijn huiskamerbijeenkomsten. Op jaarbasis worden er honderd koppels gevormd. De relatie duurt vier maanden, maar kan ook gewoon doorlopen. Er is een huisvestingsgroep voor OekraÏense vluchtelingen. Deze groep kijkt zorgvuldig naar geschikte gastgezinnen. Kortom, Welkom in Wageningen is erg actief en kan nieuwe vrijwilligers heel goed gebruiken. Wageningers, die iets zien in dit vrijwilligerswerk, kunnen kijken op www.welkominwageningen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie