Teamcaptain Bert Torn zet zijn stukken klaar voor de strijd.
Teamcaptain Bert Torn zet zijn stukken klaar voor de strijd.

Schakers tevreden met gelijkspel

13 februari 2023 om 10:52 Overig

WAGENINGEN De schakers van de SV Wageningen een nuttig gelijkspel behaald tegen Caïssa Eenhoorn. Met de 5-5 tegen een op papier sterkere tegenstander heeft het team een belangrijke stap gezet naar klassebehoud. Uit de resterende drie wedstrijden is één punt nu waarschijnlijk genoeg.

Het team uit Hoorn speelde vorig jaar nog lang om te titel, dit jaar verkeren ze verrassend genoeg in de onderste regionen. Dus vooraf maakten de Wageningers zich enige zorgen, zeker omdat Jan Timman dit keer niet meespeelde. Tjerk Sminia bleek echter een uitstekende vervanger, hij boekte een verdienstelijke remise tegen een sterke tegenstander. Nadat ook Jeroen Franssen dat resultaat bereikte, ging David van Eekhout ten onder tegen de sterkste speler van Hoorn.

Vlak voor de tijdcontrole brak een goede Wageningse periode aan. Sander van Eijk werd aan het begin van de partij nog verrast toen hij achter de witte stukken plaats moet nemen. Hij had zich voorbereid om met zwart te spelen. Dat loste hij op door met 1. a3 te openen. Een goede keuze, want uiteindelijk won hij zijn partij. Ook Arjen van Herwaarden won, hij boekte hiermee zijn eerste overwinning van het seizoen. Een meevaller was de zege van Erwin Oorebeek. Hij stond lange tijd slecht, maar op de beruchte 40e zet ging zijn tegenstandster in de fout. Fred Jonker heeft zich dit seizoen gespecialiseerd in het remise houden van slechte stellingen. Ook nu lukte hem dat weer.

Met een 4½-2½ voorsprong was de winst voor Wageningen nabij. Kees Stap slaagde er echter niet in om het eindspel remise te houden. Bert Torn miste enkele opgelegde kansen om een gunstig eindspel te winnen. Even leek hij zelfs nog te verliezen, maar hij kon nog net aan de noodrem trekken en remise maken. Chiel van Oosterom speelde een partij met wisselende kansen. Teleurgesteld moest hij uiteindelijk opgeven.

Hoewel teamcaptain Bert Torn zelf de winst liet liggen, was hij wel tevreden. “We hebben goed geknokt tegen een sterk team. We hadden kunnen winnen, maar als Erwin Oorebeek had verloren was het ook nog mis gegaan. Dit was een belangrijk punt, we hebben ons nu bijna veilig gespeeld.”

advertentie
advertentie