Bij basketbalvereniging Pluto werd het OldStars basketbal geïntroduceerd.
Bij basketbalvereniging Pluto werd het OldStars basketbal geïntroduceerd. Dick Martens

Nu ook OldStars Basketbal bij Pluto

7 maart 2023 om 18:47 Overig

Chris Jongboer: ‘We wilden die sociale contacten niet kwijt’

WAGENINGEN Voor ouderen is sporten en bewegen belangrijk. Het advies voor Gezond Bewegen voor 55-plussers is iedere dag een half uur matig intensief bewegen. Om daarbij de helpende hand te bieden gaat Basketbalvereniging Pluto, in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds het OldStars basketbal opstarten. Daarvoor biedt de club 55-plussers uit Wageningen en omgeving de gelegenheid om gratis kennis te komen maken met OldStars basketbal, basketballen in een aangepaste vorm. In sporthal De Tarthorst meldden zich een achttal belangstellenden, waaronder ook uw verslaggever.

Dick Martens

De ontvangst met koffie en ‘een Pluto-gebakje’ was allerhartelijkst, waarna Chris Jongboer, bestuurslid van Pluto en de initiator van het Old Stars project bij ‘zijn’ vereniging het openingswoord voor zijn rekening nam. ,,Hoe oud je ook bent, je moet toch ook lekker kunnen blijven sporten. Wij vonden, dat dat ook bij Pluto mogelijk moest zijn”, trapte Jongboer af. ,,Maar de oorsprong om ouderen hier dan ook die gelegenheid te geven is ook geboren uit eigenbelang. Zelf speelde ik en met mij nog een aantal ‘oudjes’ bij de recreanten. Dertigers, maar ook leden die de pensioengerechtigde leeftijd al wat jaren hadden overschreden. Dat verschil, ook met het risico op blessures en het niveauverschil werden te groot. Maar we wilden toch die sociale contacten niet kwijt, wat is dan leuker om gewoon weer bij je eigen club te kunnen blijven spelen, inclusief die leuke nazit, de derde helft. Dus ‘even’ al die wereldproblemen door te nemen en die dan ook nog eens op te lossen. Dat deden we al en dat wilden we niet loslaten. Dus dan maar een eigen clubje oprichten. We hebben ons oor te luister gelegd bij de Basketbalbond en bij de Arnhem Eagles, waar het al gespeeld werd. Het was even wennen, niet hardlopen, niet springen, maar ook daar was de sociale omgeving heel erg prettig en dat gecombineerd heeft ons doen besluiten om contact op te nemen met het Nationaal Ouderenfonds, die ons op weg hebben geholpen om vandaag de officiële start te kunnen maken. We speelden al wel met een groep van zes oud-basketballers op de woensdagmiddag (van 16.00-17.30 uur), maar hopen, dat zich meer sportieve ouderen, ook niet basketballers zijn daarbij meer dan welkom, zich komen melden.”

Marjolein Koolhof van het Ouderenfonds, Mariëlle Kort van M-Visio, dat ook een samenwerkingsverband met Pluto heeft en sportliefhebber Rien Bor, die namens de Stadspartij zitting heeft in de gemeenteraad en zelf aan Dynamic Tennis doet, belichtten vervolgens het belang van het sporten en vooral het blijven sporten van ouderen. Ook zei riepen in koor, dat naast het sporten, ook het sociale aspect, het samen zijn, elkaar ontmoeten minstens zo belangrijk is. Lang genoeg gepraat. Het werd tijd voor actie. In de zaal werden eerst de spieren al dribbelend met de basketbal lekker warm gemaakt, dat ter voorbereiding aan het partijtje. Voor de basketballers was het even aanpassen, voor de niet basketballers overigens ook.

Info: www.plutobasketbal.nl

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie