Markt- en havenmeester Ton Kok neemt op woensdag 29 maart om 13.30 uur afscheid van de gemeente Wageningen.
Markt- en havenmeester Ton Kok neemt op woensdag 29 maart om 13.30 uur afscheid van de gemeente Wageningen. Jan Elsenaar

‘Het was een geweldige job!’

14 maart 2023 om 20:35 Overig

WAGENINGEN Marktmeester en havenmeester Ton Kok stopt met zijn werkzaamheden. De Wageninger in hart en nieren, geboren aan de dijk op een steenworp afstand van de haven, sluit -zoals hij het zelf zegt- een prachtige loopbaan bij de gemeente af.

Hij gaat met pensioen om samen met zijn Ria te genieten van de vrije tijd. Het haven- en marktwerk deed hij met plezier. Hij werkte ruim 43 jaar voor de gemeente, waarvan vijftien als haven- en marktmeester. “De Wageningse haven staat wat betreft de beroepsvaart in de top drie van de grootste binnenhavens. Dat geldt niet voor de pleziervaart. Een schip is havengeldplichtig, afhankelijk van de waterverplaatsing. Wij registreren dan het te betalen tarief. Behalve uit Nederland komen hier vrachtschepen uit België, Duitsland, Frankrijk, Duitsland, Tsjechië en Polen. Ik ga dan op zo’n schip af, dat levert vaak de meest prettige gesprekken op, ja, dat zijn mooie contacten”, aldus Ton Kok. “Wageningen is wat betreft havengeld niet de duurste, maar ook niet de goedkoopste binnenhaven. In de coronatijd is het aantal schepen minder geworden”, vertelt Kok. Hij legt uit, dat de grootste aanvoer die van veevoer is voor AgruniekRijnvallei en daarnaast grind voor de betoncentrale. “Ja, transport over het water is goedkoper dan over de weg”. Kok herinnert zich maar al te goed het jubileumjaar 2013, toen Wageningen haar 750-jarig bestaan vierde: “Daar was die prachtige havendag, waar alle bedrijven rond de haven aan meededen. Een absoluut hoogtepunt! En dan al die intochten van Sinterklaas in de haven. Wij mogen ons gelukkig prijzen, dat we zo’n mooie haven hebben! Loop er eens doorheen, ga eens op een bankje zitten en geniet van het komen en gaan van schepen. Het geeft je rust”. Jarenlang was Kok als marktmeester de spil tussen gemeente en kooplieden. “Daar heb je te maken met een afgebakend gebied en bepaalde afmetingen. Ik kijk of er meer ruimte is en breng dat in rekening. De marktkooplui voelen aan als een familie: achter de kraam familie, voor de kraam zakelijk. Er is altijd een heel fijn contact en mooi overleg geweest. Ik luister goed naar ze!” De coronatijd, toen alles op anderhalve meter gezet werd en een deel van de markt naar de Costerweg moest, beleefde Kok als een moeilijke tijd: “Voor corona was de markt aardig compleet, nu zijn er enkele marktkooplui gestopt helaas”. Kok is als marktmeester het gezicht van de markt. Elke woensdag en om de zaterdag is hij in dienst: “Dinsdagavond om elf uur moet de markt vrij zijn voor de opbouw. Het betekent dat er soms auto’s afgesleept moeten worden”. Om half vijf gaat op woensdag zijn wekker af, vlak na vijven is hij op de markt om te bekijken of het allemaal goed gaat. Kok vindt het directe contact met de kooplui het leuke van het werk. Een tip voor zijn opvolger: “Luister goed naar de ander, leef je in, blijf mens, doe je niet mooier voor dan je bent, benader de ander positief en probeer op de achtergrond aanwezig te zijn”. Hij neemt op 29 maart afscheid van de gemeente.

advertentie
advertentie