In het Businesshome van FC Wageningen vond het Open NK Subbbuteo plaats.
In het Businesshome van FC Wageningen vond het Open NK Subbbuteo plaats. Dick Martens

Open NK Subbuteo op ‘de Berg’

15 mei 2023 om 16:09 Overig

WAGENINGEN De groene grasmat van Stadion de Wageningse Berg is in de loop der (vervlogen) jaren het strijdtoneel geweest van memorabele, historische en ‘nooit meer te vergeten’ duels. Na afloop werden de wedstrijden onder het genot van een hapje en een drankje ‘geanalyseerd’ in het Businesshome. Dat was afgelopen zaterdag niet anders. Of toch? Terwijl het strak-groene hoofdveld schitterde onder de blauwe hemel stonden er in ‘het home’ maar liefst 10 groene ‘grasmatjes op houten poten. Eromheen bewogen zich spelers die hun vingers gebruikten als wapen om te scoren in de strijd om het Open Nederlands Kampioenschap Subbuteo.

‘Subbuteo, subbuteo? Bij menigeen zullen de wenkbrauwen fronsen. ,,Toch bestaat ‘onze sport’ al sinds de jaren ‘50 van de vorige eeuw”, legt de organisator en zelf ook verwoed speler, Xavier Saaf (49), uit. ,,Het is een tafelvoetbalspel waarin spelers verenigingsvoetbal simuleren door miniatuurspelers met hun vingers te bewegen. Waar eerst de spelertjes van karton waren, werden ze al snel vervangen door celluloid-spelers, ook wel ‘flats’ genoemd. In de jaren ‘70 en ‘80 was Subbuteo ook razend populair in Nederland. Het spel wordt in Italië, België, Griekenland en zelfs Malta op hoog niveau gespeeld.” Maar ook op ‘de Berg’ gaat het er fanatiek aan toe. Nederlandse, Vlaamse en ook Duitse voetbaltermen ‘vliegen’ door het Businesshome. Er verschijnt zelfs zweet op de voorhoofden.

Zeker ook bij Barnevelder Ronald Scheffer (43), die met het ‘Subbuteo-virus’ werd besmet door zijn vader Martin (74), die twee tafels verder tegen Xavier Saaf speelt. ,,Het spel geeft mij nog altijd die heerlijke kick. Het is een combinatie van techniek, tactiek en ‘gezonde wedstrijdspanning’. Over zijn resultaten is Scheffer junior tevreden. ,,Ik speel lekker, zit er lekker in en ben eerste in de poule geworden, maar dat is niet het belangrijkste. Natuurlijk wil je ook winnen, maar het plezier in de sport, maar zeker ook het samenzijn en spelen met de andere spelers is altijd weer een feestje. Het is telkens weer een soort van reünie.” Scheffer senior knikt bevestigend, terwijl zijn zoon zorgvuldig zijn spelers, na vooral ‘het voetje’ stofvrij te hebben gemaakt, opbergt in een speciaal daarvoor gemaakt houten kistje. ,,De voetjes heb ik speciaal in Italië laten maken, mooi roze met daarop geprint de naam van mijn dochter Jamy. Het setje kostte € 80,00.” Ondertussen wisselen de spelers van speelveld en tegenstander. Velen dragen een voetbal- of clubshirt. Te zien zijn onder andere een nostalgisch roze FC Utrecht-shirt met rugnummer 8 en spelersnaam Landzaat, een groen shirt van USC Wuppertal en het geel zwart van Subbuteo Club Flanders uit Hofstade-Zemst. Maar ook voetbaltermen zijn de Subbuteo-spelers niet vreemd, getuige een keepersfoutje die wordt geduid als ‘een Jaspertje’’ verwijzend naar de recente blunders van NEC-doelman Jasper Cillissen. Organisator Aret beluisterd het met een grote glimlach en geniet daarnaast van de ouderwetse voetbalambiance van ‘de Berg’. ,,Geweldig dat wij hier terecht konden. Ik heb bewust gezocht naar een ludieke locatie en als dat dan hier kan is de cirkel daarmee rond.”

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie